Заместникът на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов е предложен

...
Заместникът на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов е предложен
Коментари Харесай

Борислав Сарафов е предложен за втори мандат начело на Националната следствена служба

Заместникът на основния прокурор по следствието Борислав Сарафов е препоръчан за втори мандат като шеф на Националната следствена работа, оповестиха от държавното обвиняване.

По закон шефът на Национална следствена служба се избира по предложение на не по-малко от трима от членовете на Прокурорската гилдия, както и по предложение на основния прокурор или министъра на правораздаването с болшинство не по-малко от осем гласа от членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. На същото съображение е подписано предложение от основния прокурор на Република България Иван Гешев и от двама от членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.

Борислав Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в правосъдната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е минал през всички равнища.

Сарафов стартира професионалното си развиване през 1996 година като следовател в Окръжна следствена работа, гр. София. През 2001 година става заместител областен прокурор в Районна прокуратура, гр. Сливница, а през 2001 година е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура-София.

От 2007 година е прокурор в отдел „ Противодействие на проведената престъпност “ във Върховна касационна прокуратура. През 2011 година е назначен от Висшия правосъден съвет за първия административен началник на новосъздадената Апелативна профилирана прокуратура. Заема тази служба до 2013 година, когато става заместител на основния прокурор при Върховна касационна прокуратура. От 18 декември 2017 година е шеф на Националната следствена работа и заместител на основния прокурор по следствието.

Борислав Сарафов има безспорни професионални и нравствени качества, показват създателите на предлагането.

„ Сарафов има богат и дълготраен управнически опит като административен началник. Това е безспорна гаранция за неговите административни и управителни умения. С организационните си качества и умения, проявени като административен началник, е посочил, че може чудесно да проучва положението, проблемите и потребностите на Националната следствена работа. Отчитайки забележителния прогрес и развиване на Национална следствена служба в последните пет години, както в организационно отношение, по този начин и в постигнатите резултати по съответни досъдебни производства и осъществяване на молби за правна помощ, считаме, че Борислав Сарафов е осъществил един извънредно сполучлив мандат като шеф на Национална следствена служба. ", показват създателите на номинацията му за поста.

В поддръжка на номинацията на Борислав Сарафов за втори мандат като шеф на Национална следствена служба се акцентира, че с изключение на показаните високи административни и организационни качества, претендентът има записани в професионалната си биография реализирани триумфи в работата по съответни наказателни каузи с изключително висока фактическа и правна трудност. В тази връзка през 2011 година е почетен с премия от шефа на ФБР с почетна грамота за ефикасна работа против проведената престъпност като началник на взаимни екипи за следствие, а през актуалната година е награден от офиса на ФБР в щата Флорида за сполучливата взаимна работа сред Национална следствена служба и ФБР по следствие на интернационална незаконна мрежа, правила престъпления в интернет, показват от прокуратурата.

Борислав Сарафов е награждаван неведнъж за реализирани професионални триумфи от последните трима основни прокурори на Република България. През м. декември 2020 година шефът на Национална следствена служба е насърчен от основния прокурор Иван Гешев със „ Служебна признателност “ и „ Награден нож “ за проявен висок професионализъм и образцово осъществяване на служебните отговорности при реализиране на административното и организационно управление на следователите и чиновниците в Национална следствена служба.

Кандидатът за втори мандат - шеф на Национална следствена служба, е повишавал професионалната си подготовка посредством образования и специализации в България, Испания, Англия и Съединени американски щати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР