Заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов коментира актуалната

...
Заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов коментира актуалната
Коментари Харесай

Илия Проданов: Цената на слънчогледа върви нагоре, тъй като най-големият производител в света е във война

Заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов разяснява настоящата обстановка в земеделския бранш.

" Цената на слънчогледа върви нагоре, само че това е поради обстоятелството, че най-големият производител на слънчоглед в света е във война. Ние също имаме задоволително слънчоглед. В огромната си степен този слънчоглед е изкупен от производителите на олио още през есента. Когато има огромно търсене на един артикул, е обикновено цената му да върви нагоре. Все отново ръководещите внесоха една огромна суматоха в популацията, потегли се едно бясно пазаруване. Дали е далавера или магазините са се възползвали от това, аз не мога да кажа. Слънчогледът сега се търгува сред 1,70 и 1,90 лв. за кг. Със сигурност цената на олиото не е 2 лв. за литър олио, както споделя вицепремиерът. Цената на олиото не е нараснала от през днешния ден на тези равнища. От есента са нещата такива, още тогава се търгуваше за 3,50-4,00 лв. ", разяснява Проданов в ефира на Българска национална телевизия.

" Пазарът в действителност се разклати, страната преди към 15-20 дни спря износа на зърно. Този експорт беше спрян без безусловно никакви сигнали от ръководещите за какво се прави по този начин. 10 дни търсихме отговор, внесе се суматоха в земеделските производители. И министърът на земеделието и финансовият министър отричаха. До момента,  в който беше консултативния съвет за зърно, на който разбрахме, че в действителност това прекъсване е с цел да може страната да направи план какъв брой зърно има сега и какъв брой зърно е належащо до годишна продукция 2023 година С днешна дата износът не е неразрешен, само че е усложнен с едни повишени инспекции на кораби, на камиони, бавене на митнически документи. Общо взето с всички вероятни държавни принадлежности за това. Износът върви по-бавно в сравнение с в естествени времена ", сподели още той
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР