Заместник-председателят на Народното събрание и член на Демократична България ген.

...
Заместник-председателят на Народното събрание и член на Демократична България ген.
Коментари Харесай

Атанас Атанасов убеден, че БСП ще остане в коалицията и след решението за военна помощ за Украйна

Заместник-председателят на Народното събрание и член на " Демократична България " ген. Атанас Атанасов съобщи пред Българска национална телевизия, че е уверен, че Българска социалистическа партия ще остане в обединението и след решението на Народното събрание за даване на военна помощ за Украйна. По думите му войната е изиграла ролата на катализатор за стабилността на ръководството.

" Българска социалистическа партия са част от тази коалиция и ще останат - уверен съм в това. Въпросът с военната помощ за Украйна няма да събори държавното управление. Няма да давам препоръки на Българска социалистическа партия, те не са вчерашни - знаят по какъв начин да излязат от обстановката и мисля, че имат проект. Утре вечер ще обсъдим това на съдружен съвет. Коалицията се стабилизира и войната изигра ролята на катализатор в тези процеси. Ето - това, което от " Продължаваме промяната " сподели на конференцията преди дни- вижте какви радикални позиции заеха, а първоначално бяха плахи и неопитни. Но втвърдената им позиция демонстрира оценката на нашия цивилзационен избор и на това, че сме част от НАТО и Европейски Съюз. " - уточни Атанасов.

Той разяснява рецензиите на президента Румен Радев към държавното управление с апела да не се меси в изпълнителната и законодателната власт.

" Г-н Румен Радев да си стои в президентството и да си президентства, да не се бърка в работата на законодателната и изпълнителната власт! А какво му се желае на него - е друга работа. Към момента на президентските избори ходът за избирането му на власт е бил потребен в подтекста на това, че трябваше да бъде отстранена борисовата страна. Сега някои от неговите позиции са разнообразни - то се вижда, че обича Москва и че е друг от нас ", сподели Атанасов.

Според него в България има прекомерно доста съветски дипломати, а би трябвало да се съблюдава правилото на взаимност на дипломатическите представителства.

" Дипломатическият състав на Руската федерация в България като бройка е по-голям от сбора на дипломатите на Англия, Германия и Франция взети дружно - с които ние сме в един съюз. Тия половината са ГРУ-счици тука - знаете ли какво значи това - от Главно разузнаватнелно ръководство на армията, най-силното разследващо звено на някогашния Съюз на съветските социалистически републики. По Виенската спогодба се предлага правилото на взаимност - колкото имаме ние, толкоз да имат и те. Ами ние имаме 20 в Москва, те 120 - ами би трябвало да се разредят. И най-добре българското контраразузнаване - те знаят кои са чиновниците на съветското разузнаване - да извадят описите и - " чемодан, вокзал, Москва. " - сподели ген. Атанасов.

То разяснява и позицията на съветския дипломат Елеонора Митрофанова, която попита за какво българската делегация отива в Киев, а не се среща с провалите в Донецк и Луганск: " На госпожата Митрофанова, на която от дълго време трябваше да ѝ бием дузпата, ще ѝ кажа - отидохме в Киев, а не в Москва, тъй като можем да създадем обикновената разлика кой е аргесорът и кой е жертвата ".

По думите му заобикалянето на Украйна от газовите тръби от страна на Русия е част от проекта на Путин за Украйна и Бойко Борисов е спомогнал за това, без значение дали умишлено или не.

" Тази част от газопровода на сръбска територия е планета от " Газпром ", а на българска територия я платихме ние - за какво? Защото Борисов и неговите приятелчета са имали сметки за споразумяване поради провалянето на Южен поток, тъй като предплатено взели едни пари, а не са ги върнали. Затова трябват и промени в правосъдната система и работата на прокуратурата, тъй като тук има данни за закононарушения против Републиката, а не да се образуват каузи против незнайни причинители, с цел да могат да се подслушват протестиращите ", посочи той.

Атанасов описа и за следствията от войната, на които е станал очевидец при визитата в Киев: " Това, което видяхме, не е за описване. В Бородянка имаше една улица - 500 метра, а всички къщи са избушени и опожарени. И се запитвам - за какво е трябвало, какви хора са живели там - елементарни хора! Тези хора няма къде да се върнат ".

Той добави, че по време на диалозите с украинския президентх Володимир Зелбенски не е обсъждана само военна помощ, само че и съдействие в региона на стопанската система и енергетиката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР