Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис днес е на посещение

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис днес е на посещение
Коментари Харесай

Домбровскис: Забавянето за еврозоната не трябва да обезкуражава България

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис през днешния ден е на посещаване в България. Той се срещна с министър-председателя Гълъб Донев.

Премиерът Донев сподели, че са съсредоточили диалога към проблемите с инфлацията. Служебното държавно управление от октомври реализира да имаме спад на инфлационния показател, с цел да реализираме ценова непоклатимост, с цел да можем да се доближим до критерия за инфлация по Маастрихт. Обсъдихме и законодателството, което би трябвало да бъде признато, с цел да може нормативната рамка на България да дава отговор за участие в еврозоната.

На собствен ред Валдис Добровскис сподели, че са били разисквани няколко значими тематики за приемането на еврото, за усилване на стопанската система и най-много работата на България за присъединияване към еврозоната. Европейска комисия ще продължи да поддържа работата на българските управляващи, с цел да може България да влезе в еврозоната.

" За страдание, заради високата инфлация страната не може да извърши първичната дата, ще има закъснение, уповавам се, че България ще може да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 година Трябва да се изпълнят уговорките след чакалнята на еврозоната. Това закъснение не би трябвало да обезкуражава България ", прикани Валдис Домбровскис.
Допълни, че е доста значимо да се изпълнят Маастрихтските критерии. Даде образец с Литва, където през 2007 не са изпълнили условието за инфлацията с 0,2%, а в следствие балтийската страна е приела еврото през 2015 година

По-рано през днешния ден той беседва и с президента Румен Радев.

В петък заместник-председателят на Европейска комисия ще взе участие в конференция на тематика " България по пътя към еврото ". По време на форума, който се провежда от Министерството на финансите, ще бъдат разисквани опциите и провокациите пред страната ни да бъде член на еврозоната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР