Заместник областният управител Ани Арутюнян проведе среща с с директора

...
Коментари Харесай

Има ли опасност за Видин от епидемията от дребна шарка в Румъния?

Заместник регионалният шеф Ани Арутюнян организира среща с с шефа на здравната ревизия доктор Венцислав Владински и с доктор Пепа Цветанова – шеф на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания “. Разговорът бе иницииран по отношение на епидемията от дребна шарка в Румъния и опцията от вероятно преместване на болестта в страната и видинския район .

Д-р Цветанова осведоми съобщи, че до тях от Министерството на здравеопазването има изпратени писма с рекомендации и информация за деца с пропуски в имунизациите през годините, които данни са получили и общопрактикуващите лекари в района. Сега се обработват цифрите за предходната година, а за 2022 година, във Видинско обсегът на имунизираните 13-месечни бебета е 93 % ( над междинният за страната).

По думите на представителите на РЗИ, сега н яма мотив за терзание , само че се чака да излезе резултатът на 4-годишно дете, което е ваксинирано с тривалентната ваксина и има подозрения за заболяването.

От здравната ревизия във Видин обявиха още, че директно преди началото на пандемият а от COVID-19, през месеците януари и февруари 2020 година, случаите на морбили в региона са били едвам 10-12 . За предходната година са регистрирани трима пациенти с хепатит С.

Ани Арутюнян изрази угриженост към сериозността на казуса и предложи цялостно подпомагане от страна на регионалната държавна администрация при положение на изключителна имунизационна акция, а при усложняване на обстановката Областният спешен щаб за оценка на риска има подготвеност да заседава и да одобри съответните решения .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР