Заместник-министърът обсъди системите за етикетиране на храните на предната страна

...
Заместник-министърът обсъди системите за етикетиране на храните на предната страна
Коментари Харесай

Зам.-министър Неков: Трябва да върнем здравословната диета на българина и да повишим информираността за качеството на храните

Заместник-министърът разиска системите за етикетиране на храните на предната страна на опаковката с представители на италианската федерация на производителите на храни „ Федералиментаре “

„ Трябва да върнем здравословната диета на българина и да повишим информираността за качеството на храните “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на среща с Рафаеле Де Лутио, отговарящ за интернационалните връзки на италианската федерация на производителите на храни „ Федералиментаре “ и някогашен дипломат, и Киара Мария Петро, шеф на ИЧЕ – Агенция за подкрепяне и интернационализация на италианските предприятия в чужбина, Секция за поощряване на комерсиалния продан на посолството на Италианската република в София.

Гостите показаха преимуществата на основаната в Италия нова система за етикетиране на предната страна на опаковката Nutrinform Battery. Рафаеле Де Лутио посочи, че е значим салдото на цялостната диета, както и образованието по въпросите на здравословното хранене в учебно заведение.

Момчил Неков уточни, че тематиката за етикетирането на предната страна на опаковката е разисквана на съвещание на Националния съвет по храните и предстоят спомагателни диалози с всички заинтригувани страни. Той показа и свършеното до момента във връзка с храните със предпазено географско напътствие (ЗГУ).

Заместник-министърът разяснява, че в България имаме храни, за които с научни проучвания е потвърдено, че способстват за дълголетието, като да вземем за пример българското киселото мляко, както и други здравословни хранителни привички, наследени от предишното. Заедно с представителите на Италия той разиска опциите за съдействието и взаимни осведомителни акции за поощряване на устойчивото ползване на качествени и безвредни храни за улеснение на прекосяването към здравословни хранителни режими, локални и районни артикули, и схемите за качество.

Рафаеле Де Лутио посочи позитивните резултати от въведената преди години в Италия стратегия за развъждане на зеленчуци в дребни градини в учебно заведение. Тази самодейност се е развивала редом с акция на държавното управление за здравословно хранене в учебните столове. Резултатът е нараснал интерес на учениците към пресните плодове и зеленчуци и спад на затлъстяването при децата от 2007 година насам.

Момчил Неков съобщи, че управлението на Министерството на земеделието си е сложило за цел да развива информираността за българските кулинарни обичаи, да сътвори условия за растеж при производството на обичайните артикули и на храни, които демонстрират разнообразието в другите райони.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР