Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи се срещна

...
Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи се срещна
Коментари Харесай

Иран и ЕС обсъдиха бъдещето на ядрената сделка

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи се срещна с върховен посланик от Европейски Съюз в събота, с цел да разиска бъдещето на нуклеарната договорка, декларират държавни медии на фона на възходящото напрежение сред Техеран и Вашингтон.

Срещата в Техеран сред Абас Арагчи и Хелга Шмид, заместител на първия посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини, се концентрира върху нуклеарната договорка от 2015 година, като в същото време визира и " районни и интернационалните въпроси ", съобщи организация ИРНА.
 Джереми Корбин подлага на подозрение обвиняванията против Иран за танкерите
Джереми Корбин подлага на подозрение обвиняванията против Иран за танкерите

Техеран изрично отхвърля обвиняванията

Разговорите следват офанзивите от четвъртък против два танкера в Оманския залив, които Съединените щати упрекнаха Иран, макар отричането на Техеран.

Отношенията сред Съединени американски щати и Иран ескалираха, откогато президентът Доналд Тръмп се отдръпна предходната година от нуклеарното съглашение , което Иран подписа със международните сили.

Европейският съюз е ревнив покровител на съглашението и даде обещание да поддържа Техеран пред осакатяващите американски наказания, само че иранските управляващи показаха неодобрение от неналичието на съответни стъпки, подхванати до момента.

Техеран е дал на останалите сътрудници в договорката период до юли, с цел да изпълнят обещанията си и предизвести, че ще отстъпи от основните си нуклеарни задължения.
 Иран последователно се отдръпва от нуклеарната договорка, предизвести Рохани
Иран последователно се отдръпва от нуклеарната договорка, предизвести Рохани

Иран ще продължи да лимитира осъществяването на уговорките си към нуклеарното съглашение

Идването на Шмид в Техеран следва визитите на немския външен министър Хайко Маас и японския министър председател Шинзо Абе.

Последният е бил в иранската столица, когато се случиха офанзиви на танкерите, с гърмежи, които удариха японски транспортен съд и един норвежки.

Инцидентът стана наоколо до пролива Хормуз, основен воден път, който е от жизненоважно значение за международните доставки на нефт, провокира страхове за експлоадирането на спорове в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР