Заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев

...
Заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев
Коментари Харесай

В МВнР се проведе редовен брифинг за представителите на медиите

Заместник-министърът на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев направи обзор на настоящи въпроси, свързани с работата на ведомството, в границите на седмичния постоянен брифинг.

Сред изложените тематики бяха процесът по присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и резултатите от съвещанието на Междуведомствения координационен механизъм на 25 август 2022 година, неофициалната среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз „ Гимних “, провела се на 30-31 август в Прага, визитата на президента Румен Радев и присъединяване на министър Николай Милков в формалната делегация в Обединените арабски емирства на 1 и 2 септември. Приетите на съвещание на Министерския съвет решения за откриването на три нови консулски служби зад граница – в Лион, Дюселдорф и Единбург, както и работата на министерството по отношение на злополуката на български бус край унгарския град Кечкемет и пожара на жилищна постройка в Аполда, Германия също бяха измежду акцентите на брифинга.

Заместник-министър Коджабашев акцентира, че съвещанието на Междуведомствения координационен механизъм за присъединение на Република България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е първото след приемането на Постановление № 242 на Министерски съвет от 11 август 2022 година, с което той бе укрепен и доразвит.

В рамките на съвещанието, управлявано от заместник-министър Велислава Петрова и с присъединяване на заместител министър-председателя Атанас Пеканов, е била доказана мощната ангажираност на служебното държавно управление към процеса по присъединение на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Обсъдени са също подготовката на Първоначалния меморандум, в който България би трябвало да направи самокритика и да съобщи позиция по всеки един от правните принадлежности на организацията, както и разпределението на отговорностите сред институциите и периодите, в които да бъдат показани първите планове. „ Администрацията е оптимално мобилизирана за реализиране на бърз прогрес в процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, съобщи заместник-министър Коджабашев.

Във връзка с актуалната аудиенция на министъра на външните работи Николай Милков в Обединените арабски емирства, като част от формалната делегация, водена от президента на Република България Румен Радев, бе очебийно, че ще бъдат подписани пет съглашения – за стратегическо партньорство, за съдействие в областите на образованието, културата, земеделието и туризма. Сред акцентите на диалозите в границите на визитата са редица тематики от общ интерес и сфери на двустранното партньорство – взаимните вложения във високите технологии и и енергетиката, както и икономическото съдействие.

По време на брифинга бяха показани и главните тематики от дневния ред на неофициалната среща на външните министри на Европейски Съюз „ Гимних “ – връзките Европейски Съюз – Африка и съветската експанзия против Украйна. На форума България беше показана от заместник-министър Велислава Петрова.

По думите на заместник-министър Коджабашев в изискванията на съветска военна експанзия против Украйна и поради обстоятелството, че Русия е оповестила страните членки, в това число България, за вражески страни, е реализирано политическо единодушие за краткотрайно преустановяване на действието (суспендиране) на Споразумението сред Европейската общественост и Руската федерация по отношение на улеснение на издаването на визи на жителите на Европейски Съюз и на Русия. „ България е част от това политическо единодушие “, добави Костадин Коджабашев и посочи, че този жанр съглашения са по-скоро изключение във визовата политика на Европейски Съюз в символ на съществуващо съдействие сред Европейски Съюз и съответна трета страна, а към сегашния миг изискванията за действие на такова съдействие с Русия не са налице.

Заместник-министърът акцентира още, че издаването на визи ще продължи според изискванията на Визовия кодекс и след деликатна оценка от националните управляващи на всеки самостоятелен случай, а паспортите, издавани от окупираните територии, няма да бъдат признавани.

В рамките на брифинга заместник-министър Коджабашев открои решенията на Министерския съвет за откриването на три нови консулски представителства – две генерални консулства в Лион и Дюселдорф, както и на консулство в Единбург, които ще подобрят доста услугите за многочислените ни сънародници във Франция, Германия и Обединеното кралство.

Във връзка с случаите с български жители зад граница – злополуката на български бус край унгарския град Кечкемет и пожара на жилищна постройка в Аполда, Костадин Коджабашев акцентира, че задграничните ни представителства са в непрекъсната връзка с локалните управляващи и с потърпевшите български сънародници и оказват интензивно подпомагане. В Унгария в болница са били настанени трима български жители, като един от тях към този момент е изписан. Една от сънародничките ни е в тежко положение и остава в интензивно поделение.

„ В Аполда, Германия, две потърпевши българки са в устойчиво положение “, заяви представителят на Министерство на външните работи. Нашите сънародници са били посетени от посланика на страната ни в Берлин Елена Шекерлетова. Тя е провела срещи и с представители на локалните управляващи, на които е получила увещание, че се оказва оптималната поддръжка и помощ на потърпевшите български жители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР