Заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев представи мерките

...
Заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев представи мерките
Коментари Харесай

Зам.-министър Кръстев представи мерките по ПРЧР за десегрегация на маргинализираните групи

Заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев показа ограниченията по Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021-2027) за десегрегация на маргинализираните групи.

Той взе участие в Национална конференция на тематика „ Състояние на ромската просветителна интеграция: от сегрегация към образование в етнически смесена среда “, проведена от Центъра за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “. „ За да спрем просветителната сегрегация и всички трайно отрицателни последици, които тя основава, би трябвало да работим освен с децата, само че и с техните родители, освен с малцинството, само че и с болшинството “, разяснява Кръстев. Според него всички дружно би трябвало да търсим общите решения, тъй като сегрегацията не е проблем единствено на ромите, а на обществото като цяло.

„ Новата Програма „ Развитие на човешките запаси “ ще разполага с впечатляващ запас, с който ще подкрепим пазара на труда, а една огромна част от ограниченията за обществено включване ще бъдат интегрираните здравно-социални услуги, с които се стремим да обхванем хората от уязвимите групи в дребните обитаеми места “, съобщи Кръстев. Очакванията са във всички ограничения на ПРЧР на национално равнище поддръжка да получат над 95 000 души от ромски генезис. В идващия програмен интервал ще бъде прибавен и методът „ Интегрирани териториални вложения “, по който за всяка област ще бъдат заделени целенасочени средства за ограничения, свързани със претовареност, равни благоприятни условия и интеграция съгласно потребностите на региона. За интервала 2021-2027 година ще бъдат отделени 94,2 млн. евро от ПРЧР, от които ще могат да се възползват всички регионални и общински администрации, посочи зам.-министърът. Очаква се минимум 50 000 души от ромската общественост да бъдат обхванати от тези ограничения.

Зам.-министър Кръстев показа и опциите по Европейската гаранция за детето, която в България ще се извършва от Програма „ Развитие на човешките запаси “ и Програма „ Образование “. „ В идващия програмен интервал ще бъдат подхванати интегрирани дейности за гарантиране правата на децата – достъп до качествено опазване на здравето, обучение, вярно хранене, жилищно настаняване, обществени и други услуги според от потребностите на детето и фамилията “, съобщи Кръстев. Мерките по ПРЧР, които ще получат поддръжка, са ориентирани към обществено включване, справяне с детската беднотия и достъп до здравни услуги за деца. Мерките по Програма „ Образование “ са свързани с достъпа до предучилищно и учебно обучение и поддръжка за стратегии за здравословен метод на живот.

Една от утвърдените ограничения на последното съвещание на Комитета за наблюдаване на ОПРЧР, е интервенция „ Бъдеще за децата “ с бюджет от 81,2 млн. лева Основните действия, които ще бъдат финансирани, са услуги за ранно детско развиване, интегрирани здравно-социални услуги, предварителна защита за по-добро опазване на здравето на децата, техните родители и разширено семейство, патронажната грижа за деца от 0 до 3 година, в която е включена и грижата за бременни и родилките. По мярката „ Бъдеще за децата “ ще бъдат подкрепени и всички съпътстващи действия, ориентирани към реализацията на родителите на пазара на труда, като обезпечаване на достъп до пазара на труда, консултиране и трудово ходатайство, субсидиране на работни места за неактивни и безработни лица. Очаква се с интервенцията да бъдат обхванати над 40 000 деца до 18-годишна възраст, като 5 000 от тях се планува да бъдат от мощно маргинализираните общности. „ Ако триумфът, който отчитаме досега с пилотния план в областите Стара Загора, Сливен и Бургас бъде мултиплициран, средствата елементарно могат да бъдат увеличени значително “, акцентира зам.-министърът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР