Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков връчи на

...
Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков връчи на
Коментари Харесай

Живков връчи документ за екомаркировката на ЕС на български производител

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков връчи на български производител на почистващи препарати документ за екомаркировката на Европейския съюз. Правото да се употребява екомаркировката на Европейски Съюз се дава от министъра на околната среда и водите като  компетентен орган за България, който преценя сходството с екологичните условия, открити с Решение на Европейската комисия и следи за непрекъснатото им съблюдаване. Това е четвъртият производител в България, който получава екомаркировка, откакто е потвърдил, че създадените от него продукти  съответстват на високите условия на схемата за екомаркировка на Европейски Съюз.

Към момента има създадени критерии за над 20 типа артикули от нашето ежедневие – детергенти, мебели, текстил, обувки, хартия, компютри, бои и лакове, туристическо настаняване и други Критериите се обновяват от време на време, с цел да се обезпечи използване на допустимо най-екологичните софтуерни практики и материали, които подсигуряват и високо качество на продукта. Министерство на околната среда и водите взе участие в създаването на условията и ги съгласува с представители на бизнеса.

Правото да употребяват логото на европейската екомаркировка се дава единствено за артикули, които дават отговор на строги екологични условия и са по-безопасни за околната среда спрямо стандартните. Изискванията покриват целия витален цикъл на продукта – от употребяваните първични материали до формирания боклук. Схемата за екомаркировка на Европейски Съюз способства за по-ефективната приложимост на запаси и прекосяването към кръгова стопанска система.

Повече за екомаркировката на Европейски Съюз на интернет-страницата на Европейската комисия: http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/index_en.htm

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР