Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе
Коментари Харесай

Мария Габриел разговоря с държавния секретар на САЩ, обсъдиха задълбочаването на сътрудничеството

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел организира телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Държавният секретар изрази поддръжка за новото държавно управление на Република България и поздрави неговата ясна евроатлантическа ориентировка. Мария Габриел открои значимостта на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати. Вицепремиерът показа и главните цели на държавното управление, като акцентира измежду тях дейната роля на България в Европейски Съюз и НАТО. Изтъкната бе и eвропейската вероятност за Западните Балкани при съблюдаване на контрактуваните задължения.

Стратегическото партньорство със Съединени американски щати като опция за усилване на съдействието сред двете страни в области от съвместен интерес бе централна тематика в диалога. Присъединяването на България към Програмата на Съединени американски щати за безвизово пътешестване остава значим приоритет.

Мария Габриел и Антъни Блинкен се сплотиха към значимостта на поддръжката за Украйна и в този подтекст бе регистрирана и от двамата значимостта на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в България.

Задълбочаването на съдействието с Вашингтон както по двустранна линия, по този начин и в границите на НАТО, е приоритет във външната политика на България. Вицепремиерът Мария Габриел благодари на държавния секретар Антъни Блинкен за определянето на дата за провеждането на втората сесия на Стратегическия разговор България-САЩ. Срещата ще се състои на 25-ти септември във Вашингтон и българската делегация ще бъде ръководена от Мария Габриел. Вицепремиерът чака от срещата да бъдат обрисувани съответни стъпки за задълбочаване на съдействието по тематики от общ интерес, измежду които сигурност и защита, енергийна диверсификация, нововъведения, битка с дезинформацията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР