Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина

...
Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС обсъдиха ситуацията в Русия, ваксините срещу COVID-19 и климатичната дипломация

Заместник-министър ръководителят и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на взе участие в извършеното през днешния ден в Брюксел постоянно съвещание на Съвет „ Външни работи “. Министрите разискаха необятен кръг от тематики – обстановката в Русия след ареста на Алексей Навални, даването на ваксини за Западните Балкани и Източното партньорство, връзките със Съединени американски щати, Турция и Япония, както и климатичната дипломация.

Всички държави-членки осъдиха дейностите на съветските управляващи, които арестуваха хиляди мирни стачкуващи, подкрепящи опозиционния водач Алексей Навални. Държавите от Европейски Съюз още веднъж приканиха Москва да освободи Навални и останалите арестувани жители.

„ Арестуването на Алексей Навални при идването му в Русия е доказателство за тревожната наклонност на съществено ограничение на гражданското общество и правата на индивида в тази страна “, съобщи в своето изявление вицепремиерът Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.

По отношението на имунизациите против COVID-19 висшият представител Жозеп Борел и еврокомисарят по разширението Оливер Вархей приканиха държавите-членки да подкрепят с ваксини страните от Западните Балкани и от Източното партньорство.



Министрите на Европейски Съюз насочиха мощен апел към Европейска комисия да продължи диалозите с производителите на ваксини за незабавно обезпечаване на контрактуваните количества за държавите-членки. България бе първата страна, която заявява подготвеност да подкрепи с ваксини страните от Западните Балкани, а след това министър Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на дружно с още 12 свои сътрудници от Европейски Съюз прикани Европейската комисия за предпочитано даване на ваксини и на страните от Източното партньорство. По този метод няма да бъдат ощетявани и жителите на Европейския съюз, защото има задоволително закъснение във имунизационната акция заради намаляването на доставките.

Външните министри на държавите-членки на Европейски Съюз организираха видеоконферентна полемика с японския си сътрудник Тошимицу Мотеги. „ България цени високо Япония като стратегически сътрудник, с който споделяме общи полезности и ползи, и желаем да развиваме взаимно съдействие в Индийско-тихоокеанския район “, акцентира в своето изявление министър Захариева. Двете страни реализират взаимни планове в страните от Западните Балкани.

Министрите приветстваха встъпването в служба на президента Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в и обещаващите първи стъпки за възобновен ангажимент на Съединени американски щати по линия на интернационалното съдействие и битката с световни провокации като климатичните промени, COVID-19 и други Потвърдиха желанието за засилено трансатлантическо съдействие въз основа на Заключенията на Съвета от декември 2020 година

Жозеп Борел осведоми за срещата си с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, извършена на 21 януари 2021 година, която по думите на висшия представител е минала в извънредно положителна атмосфера. Външните министри на Европейски Съюз приветстваха градивните послания на турската страна, които следва да бъдат подкрепени от съответни стъпки за трайно понижаване на напрежението в Източното Средиземноморие и отваряне на пътя към положителен дневен ред в връзките Европейски Съюз - Турция.

След предлагането на Европейската комисия за Европейската зелена договорка и приемането на Заключенията на Европейския съвет от декември 2020 година, утвърждаващи лидерската роля на Европейски Съюз в битката с климатичните промени, Съвет „ Външни работи “ насочи мощно обръщение към останалите страни да засилят уговорките си за справяне с това световно предизвикателство. Министрите сложиха началото на дълготрайна стратегическа полемика по отношение на въздействието на климатичните промени и енергийния преход върху стабилността и сигурността в световен мащаб.

Бе разисквано и съдействието с Англия в региона на външната политика и сигурността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР