Заместник-кметът с ресори образование, култура и спорт Павел Попов откри

...
Заместник-кметът с ресори образование, култура и спорт Павел Попов откри
Коментари Харесай

Във Варна откриха изложбата Икони върху сандъци за боеприпаси

Заместник-кметът с ресори обучение, просвета и спорт Павел Попов откри изложбата " Икони върху сандъци за муниции “ на украинските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова. Двамата създатели дойдоха от Одеса особено за събитието. Присъства и първият секретар на посолството на Украйна у нас Ирина Козик.

Изложбата е ситуирана в пространството за самостоятелна просвета Re Bonkers. Художниците стартират да рисуват икони върху сандъци от муниции преди 10 години – през 2014 година, когато, по думите им, е началото на експанзията против Украйна. Творците виждат, че капаците и дъната на сандъците доста наподобяват на дъските, върху които в предишното са рисувани икони.

По време на изложбата заместник-кметът Попов акцентира, че част от употребяваните сандъци са от български муниции и това би трябвало да ни подсети какъв брой близка до нас е войната. Метафоричното обръщение на изложбата ни кара да не забравяме, че става дума за същинска война, във връзка с която България е на страната на положителното, сподели още Попов.

Сандъците, на които са нарисувани иконите, са донесени непосредствено от зоните на военните дейности, в това число от Буча и Бахмут. Според създателите на плана е значимо иконите да влияят освен като набожен признак, само че на първо място като културен феномен, предмет на изкуството.

Авторите благодариха за съдействието на Община Варна и подчертаха, че топлият банкет и наближаващата у нас пролет са им дали убеденост и вяра, че животът ще победи гибелта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР