Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив -

...
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив -
Коментари Харесай

Пловдив посрещна 20 топ експерти, журналисти и специалисти по вината

Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов посрещна 20 топ специалисти, публицисти и експерти по виновността в Голямата епископска базилика на Филипопол, оповестиха от Общината.
 Община Пловдив
Чуждестранните посетители от Нидерландия, Унгария, Германия, Словения, Полша, Испания, Англия, Сърбия, Румъния, Австрия, Канада, градовете Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско от Съединени американски щати, са в България по покана на Българската асоциация на винените експерти. Визитата им включва посещаване на одобрени винарски региони в страната, на винарски мазета, локални заведения за хранене и културни забележителности.

Посещението в града под тепетата, който тази година завоюва четвърто място в класацията за „ Най-добра европейска дестинация “ за 2022 година в 13-то издание на влиятелната ранглиста European Best Destinations и стана № 1 в категория „ Най-добри винени дестинации в Европа “, е по самодейност и с поддръжката на отдел „ Туризъм “ на община Пловдив.

Гостите, измежду които има писатели за вино, винени журналисти, обучители и консултанти в областта на виното, основни редактори на издания за вино, винен критик и публицисти, съдии на състезания, специалисти по просвета на виното, блогъри, вносители на вино, маркетинг мениджъри, кулинарни и пътеписни блогъри, сомелиери и дегустатори, посетиха значими културно-исторически забележителности и винарски мазета в район Пловдив по стратегия, направена от отдел „ Туризъм “.

Заместник-кметът Пламен Панов срещна винените специалисти с политиките на община Пловдив в областта на туризма и опазването на културно-историческото завещание. През годините преди и след купата Европейска столица на културата, градът ни е водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм в страната.

Община Пловдив поставя целенасочени и поредни старания да подкрепя популяризирането на Пловдив като прелъстителен туристически град и посредством присъединяване на съществени, национални и интернационалните туристически тържища и изложби.

Изключително дейна е и взаимна работа с туристическия отрасъл на локално равнище - Програмата на община Пловдив за развиване на туризма всяка година се извършва с дейното подпомагане на представители на хотелиерския, ресторантския, транспортния и други типове бизнес, свързани с туризма.

На национално равнище, община Пловдив си сътрудничи с туристическите асоциации, както и с българските търговски представители в чужбина. В Програмата за развиване на туризма са включени и специфични събития, свързани с популяризирането на Пловдив като дестинация за винен туризъм, които се реализират с финансовата поддръжката на общината.
 Община Пловдив
Сред тях са фестивалите „ Дефиле на младото вино “, „ Вино и гурме “, „ Вкусът на Пловдив “, новият фестивал „ Гурмето на тепето “, а единствено преди дни градът беше хазаин на „ Градски винен фестивал-Пловдив “, които се организира  по мотив Международния ден на мавруда.

Събитието бе проведено още веднъж от Българската асоциация на винените експерти. Във винения бар, ситуиран на пл. Централен,  със специфична селекция бяха включени над 35 типа български виновност от локални сортове.

Чуждестранните посетители не скриха възхищението си от Епископската базилика на Филипопол, като част от тях побързаха да създадат изявления във фейсбук още на място , очаровани от видяното.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР