Заместник-кметът Борислава Борисова и експерти от отдел Хуманитарни дейности“ представиха

...
Заместник-кметът Борислава Борисова и експерти от отдел Хуманитарни дейности“ представиха
Коментари Харесай

Занималня за деца и младежи, традиционни и нови събития в културния календар на Община Видин през лятото

Заместник-кметът Борислава Борисова и специалисти от отдел „ Хуманитарни действия “ показаха на среща с медиите идните прояви от богатия културен календар.

Борисова заяви, че към този момент са стартирали летните занимания в границите на Младежката стратегия, която Община Видин и Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни взаимно провеждат за втора поредна година. Тя даде думата за повече информация по тематиката на Емилия Николова, шеф отдел „ Хуманитарни действия “.

Младежката стратегия се състои от три съставния елемент, които целят да приобщят и задействат младежи на възраст до 29 години. „ Първият модул е обвързван със основаването и развиването на доброволческа общественост в поддръжка на начинания, проведени от Община Видин в областта на културата, спорта и възстановяване на градската среда. В рамките на модула през актуалната година се осъществиха сполучливо 4 доброволчески начинания “ – сподели Николова. Доброволците ще се включат и в редица идни културни събития и фестивали, както и в облагородяването на градски пространства, като стартират с ободряване на сцената и пейките към БиблиоПощата в Крайдунавския парк. Предвижда се и интерактивно образование на младежите, което ще се организира на 26 юли.

Вторият модул от Младежката стратегия е Платен стаж, който ще разреши на най-малко 20 младежи на възраст от 16 до 29 години да придобият опит в общинската администрация и другите й структури. „ Както и през предходната година, стажът ще е в границите на един месец на 4-часов работен ден, като за този интервал младежите ще получат възнаграждение, съобразено с настоящата нормативна уредба. След оповестения банкет на претенденти, ще бъде осъществен асортимент посредством обработката на събраните документи. Срокът за подаване на документи е от 20.07.2022 година до 26.07.2022 година в Центъра за административно обслужване в Община Видин. Попълва се формуляр по пример с съпътстващи към него документи “ – изясни Емилия Николова.

Третият модул на Младежката стратегия е обвързван със основаването на клубове по ползи, като за тази цел е направено анкетно изследване. На база резултатите от него, през това лято се образуват три нови клуба – „ ИТ за всеки “, „ Да учим Български с игри “ и „ Спорт за всеки “ (занимания по лека атлетика). Отново искащите ще могат да се занимават с изобразяване и стрийтбол. Наред с това сега има още два настоящи клуба, които оферират безвъзмездни занимания по национални танци и пеене.

На конференцията бяха обявени всички прояви до началото на месец септември. Борисова акцентира, че фокусът продължава да е върху фестивалите и градът ни в действителност се трансформира във фестивален център на Северозапада.

Първото огромно събитие, което следва от 25 юли, е Единадесетият фестивал на изкуствата „ Дунавски талази “. С детайлности от неговата стратегия присъстващите срещна Силвана Сюлейман, основен специалист „ Култура и изкуства “. „ Този фестивал породи в границите на план, подсилен от Министерството на културата, само че се оказа забавен и атрактивен и се трансформира в традиция. В рамките на една седмица нашите съграждани и гостите на Видин ще имат опция да видят в действителност един синтез от разнообразни изкуства. Тази година има нови детайли във фестивала, като подобен нов, реформаторски може би детайл, бих нарекла нашето партньорство с платформата за събития „ Sтетика “, с помощта на което се надявам да доближи до доста повече младежи и хора на възраст от 20 до 40 години. Защото това, което ще създадем взаимно с тях, са работилници за DJ, за каране на ролери и кънки, за BMX, брейк денс “ – означи тя. Сюлейман се спря детайлно на програмата, като показа всички събития по време на фестивалната седмица – симфонични концерти, театрални представления за деца и възрастни, конкурс „ Надиграване край Дунав “, фолклорен празник, посещение на Юнашкия тиган и други Вижте цялостната стратегия тук: ;

Борислава Борисова срещна публицистите с останалите събития от календара на Общината, като разяснява, че при започване на август – на 6 и 7 ни чакат две емблематични прояви като Националния мотосъбор и Ретро парада, където ще ни посрещнат с качествена рок музика, атрактивни участници, занимателни игри и доста адреналин.

Заместник-кметът се спря на самодейностите, с които локалната институция се включва в Европейската година на младежта (2022 г.). „ Освен с младежката си стратегия, за която към този момент приказвах, на 3 август Община Видин, като асоцииран сътрудник, ще бъде хазаин по план на Министерството на труда и обществената политика „ Моята първа работа “. В неговите рамки са планувани „ Пощенска кутия за приказки за младежи “ и концерт с разнообразна по тип музика. Повече от събитията ще се проведат в театъра, ще вземат участие доста реализатори и актьори като Прея, нашия съгражданин Ники Станоев, журналиста Георги Милков, Александър Сано и други “ – описа Борисова и изрази вяра, че това ще провокира интерес измежду видинчани. Тя добави, че във връзка 12 август – Международен ден на младежта, на 13 август Общината провежда прожекция под намерено небе на кино лентата „ В сърцето на машината “.

Борислава Борисова заяви, че на 19 август ще бъде обещано началото на обичайния Видински панаир, който има над 100-годишна история. „ Наред с представянето на занаятчии, производители и компании от България и чужбина, планираме да организираме и разнообразни демонстрации и полемики. И тази година концертната стратегия ще е извънредно богата и забавна и имам вяра, че всеки ще откри нещо за себе си “ – сподели Борислава Борисова.

Други идни събития са десетото юбилейно издание на средновековния фестивал „ БъдинЪ “, което ще се състои на 27 и 28 август в крепостта „ Баба Вида “. В тези дни Видин ще бъде хазаин и на обичайния велопоход „ Дунав ултра “.

Усилено върви подготовка за интернационалния фолклорен фестивал „ Синия Дунав “, който ще се организира на 2, 3 и 4 септември, пред Художествената изложба „ Никола Петров “. На него ще бъдат показани фолклорните обичаи и традиции на хората от редица страни по поречието на Дунав, ще вземат участие известни национални артисти, обичани гост-изпълнители.

Борисова акцентира още, че Общината поддържа организирането и провеждането на редица събития и в дребните обитаеми места: „ Осигурили сме финансов запас както за празника на всяко село, тъй наречените събори, по този начин и за утвърдилите се към този момент фестивали „ От раклата на баба “ в с. Кутово, фолклорния фестивал „ Нашенци у остаряло време “ в с. Покрайна, рибния фест в с. Кошава и други “ Тя изрази вяра, че със събитията от богатия културен календар на Общината ще разпространяваме нашия старопрестолен град и пожела слънчево и крепко лято, изпълнено с доста въодушевление.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР