Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов

...
Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов
Коментари Харесай

Сарафов: Върху мен се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената позиция срещу Гешев

Заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов излезе с отворено писмо против заповедта за проверка на активността на Национална следствена служба, разпоредена от Върховна касационна прокуратура. Писмото е адресирано до Даниела Машева, заместител на основния прокурор при ВКП.

В писмото, публикувано от Българска телеграфна агенция, Сарафов показва, че моментът за възлагане на посочената проверка съответствува с обществените офанзиви на основния прокурор господин Иван Гешев против него.

" Разпоредената от Вас точно в този миг проверка оставя в мен дълбокото разбиране, че върху ми се упражнява неприемлив длъжностен напън поради изразената от мен кардинална позиция, очевидно засегнала мощно личността на господин Гешев. Считам за безусловно неприемливо да употребявате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите дейности и в отбрана на персоналните му ползи ", написа Сарафов.

Ето и цялостния текст на писмото.

ОТВОРЕНО ПИСМО

До госпожа Даниела Машева - заместител на основния прокурор при ВКП

От Борислав Сарафов - шеф на Националната следствена работа

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МАШЕВА,

На 22.05.2023г. получих на електронната си поща заповед № РД-04-153/19.05.2023г., подписана от Вас за основен прокурор - според заповед № РД-05-1850/18.05.2023г. С посочената заповед разпореждате осъществяването на проверка на активността на шефа на Национална следствена служба по административното и организационно управление на активността на Национална следствена служба и методическото управление на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури за интервала от 01.01.2022г. досега на осъществяването на проверката.

Моментът за възлагане на посочената проверка съответствува с обществените офанзиви на основният прокурор господин Иван Гешев против мен. Това, както и неналичието на естествена служебна връзка с Вас, ме предизвика намерено да задам следните въпроси:

1.Вие сама ли решихте да назначите тази проверка, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск основен прокурор господин Иван Гешев?

2.Какво Ви предизвика да назначите проверката точно в този миг, имайки поради, че съм административен началник на Национална следствена служба към този момент шеста година и административната ми активност в никакъв случай не е представлявала интерес за управлението на прокуратурата?

3.Очевидно става въпрос за неочаквана и тематична проверка, а не такава, залегнала в проекта за проверки на Прокуратура на Република България - в този смисъл има ли сигнали от магистрати и чиновници от Национална следствена служба против работата ми като шеф на службата?

Разпоредената от Вас точно в този миг проверка оставя в мен дълбокото разбиране, че върху ми се упражнява неприемлив длъжностен напън поради изразената от мен кардинална позиция, очевидно засегнала мощно личността на господин Гешев. Считам за безусловно неприемливо да употребявате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите дейности и в отбрана на персоналните му ползи.

Държа да уточня, че нямам никакви терзания за активността си като административен началник на Национална следствена служба, респ. от предстоящите констатации на ревизиращия екип. Напротив, надълбоко съм уверен, че Национална следствена служба е правилно и честно управлявана, само че паника в мен буди откритата преднамереност по отношение на момента, определен за такава инспекция.

Считам, че дейностите Ви в този случай, както и методът и моментът, в който са подхванати, ясно демонстрират на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общност, че господин Гешев е подготвен да употребява Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неуместните му.

Очаквам Вашите отговори! Дължите ги не толкоз на мен, колкото на всички сътрудници прокурори и следователи, както и на цялото българско общество.

София ДИРЕКТОР НА Национална следствена служба:

24.05.2023г. Борислав Сарафов

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР