Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс Снимка:

...
Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс Снимка:
Коментари Харесай

ООН: Израелската инвазия в Рафах може да доведе до клане

Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс Снимка: АП

Организация на обединените нации предизвести, че израелската сухопътна атака в град Рафах в линията Газа може да докара до клане в южната част на палестинския анклав, където са подслонени повече от 1 млн. души, съобщи Ройтерс.  " Военните интервенции в Рафах могат да доведат до кръвопролитие в Газа. Освен това те могат да тласнат така и така нежната филантропична обстановка до прага на гибелта ", съобщи заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс.

" Нямаме гаранции за сигурност, нито за филантропични доставки, липсва ни и кадрови потенциал да поддържаме своята интервенция. Международната общественост предизвестява за рисковите последствия от всякакво сухопътно навлизане в Рафах. Израелското държавно управление не може да продължава да пренебрегва тези апели ", акцентира Грифитс.   

Израел споделя, че желае да изведе бойците от палестинската ислямистка формация " Хамас " от скривалищата им в Рафах и да освободи заложниците, които са държани там. Израелските управляващи също по този начин показаха, че изготвят проекти за евакуацията на палестински цивилни. 

 

Междувременно Вашингтон заяви, че ревизира дали Израел съблюдава интернационалното филантропично право при потреблението на американски оръжия в Газа. 

Матю Милър, представител на Държавният департамент на Съединени американски щати, представен от Ройтерс, съобщи пред публицисти, че сега се прави оценка от позиция на така наречен Ръководство на Държавния департамент за реагиране при произшествия, нанасящи щета на цивилни лица (CHIRG). Въпросната процедура е друга от изследванията, които Държавният департамент от време на време прави, с цел да реши дали в даден спор са осъществени жестокости, в това число закононарушения против човечеството или даже геноцид. Милър не посочи по кое време е почнала инспекцията за дейностите на Израел в Газа и не сподели какъв брой случая са били прегледани до момента. Но съгласно източник на Ройтерс Държавният департамент е разгледал данните по 50 случая, при които са потърпевши цивилни.

Миналата седмица президентът Джо Байдън издаде нов меморандум за националната сигурност, който изисква от страните, получаващи американска помощ за сигурност, да дават гаранции, че ще съблюдават интернационалното право и няма да лимитират достъпа до помощ при спорове.

Преговорите за помирение в Газа, в които вземат участие Съединени американски щати, Египет, Израел и Катар във вторник завършиха без пробив, откакто по-рано денем генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази вяра, че ще бъде реализирана " някаква форма на преустановяване на военните дейности ". " Искрено се надявам на триумф в договарянията за освобождение на заложниците и за намирането на някаква форма на преустановяване на военните дейности, с цел да се избегне цялостна атака за Рафах ", сподели Гутериш пред публицисти.  

Войната в ръководената от " Хамас " линия Газа стартира, откакто на 7 октомври бойци от ислямистката формация нападнаха Южен Израел, убиха към 1200 души и взеха 253 заложници съгласно израелски данни. В отговор израелската войска предприе атака Газа, вследствие на която съгласно палестинските здравни управляващи до момента са били убити към 28 000 палестинци. Под отломките на разрушените здания има още хиляди тела. 

Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа сега е подслонено в Рафах. Много от хората са настанени в палатки до оградата по границата с Египет. По думите на Грифитс тези хора " гледат гибелта в лицето ".

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР