Замърсяването вследствие на пробиването на язовир Нова Каховка е достигнало

...
Замърсяването вследствие на пробиването на язовир Нова Каховка е достигнало
Коментари Харесай

Замърсяването от Нова Каховка е в Черно море. Има ли риск за бреговете на България

Замърсяването в резултат на пробиването на язовир " Нова Каховка " е достигнало Черно море. Това оповестиха за Свободна Европа от Института по океанология към Българската академия на науките (БАН).

Засега няма данни за превишени стойности на замърсяване в региона на българското черноморско крайбрежие. Министерство на околната среда и Институтът по океанология наблюдават придвижването на нечистите води, които към този момент са в Черно море.

До момента замърсяването се популяризира покрай украинския бряг.

" Има наклонност това замърсяване да се популяризира покрай украинския бряг. В момента се следи разпространяване до Черноморск (Иличовск) [град югозападно от Одеса]. Силни ветрове сега притискат замърсяванията към брега ", сподели шефът на Института по океанология към Българска академия на науките доцент Николай Вълчев.

По думите му по този метод доста мъчно и постепенно замърсяванията ще стигнат от българския бряг.

" Проблем би било, в случай че замърсяването влезе в главното черноморско течение, което е струйно и обгръща цялото Черно море ", сподели доцент Вълчев пред Свободна Европа. Той добави, че това е малко евентуално все още.
 Разпространение на замърсяването в интервала 8-10 юни
Стената на язовир " Нова Каховка " в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна. Все още няма достоверни данни за аргументите това да се случи.

Русия и Украйна се упрекват взаимно за пробиването на язовирната стена, което провокира огромни наводнения както в украинските територии, по този начин и в окупирани от Русия региони от Украйна.

Резултатите от разлива са десетки наводнени обитаеми места, починали хора и животни. Разливът провокира екокатастрофа по поречието на Днепър, а част от нечистите води към този момент са в Черно море.
Ще стигне ли замърсяване до България
Последните сателитни фотоси демонстрират, че към делтата на Днепър в Черно море се оформила така наречен циркулационна клетка.

" Това е едно завихряне на водите по часовниковата стрелка, което ги затваря и това ги задържаше в Одеския залив “, сподели доцент Вълчев

" Прогнозата е, че тази клетка ще се разпадне и ще има транспорт на североизток “, добави той.

По думите му така наречен леке ще продължи да се спуска около брега в посока Румъния и България, само че доста постепенно, а концентрацията на замърсяванията ще понижава.

От Института не могат да създадат прогноза по кое време и какво количество замърсяване ще доближи до българския бряг. Причината е, че българските управляващи не разполагат с първичната информация.

" То [замърсяването] не се популяризира в права линия. Ако продължи да бъде захванато към брега, процесът на разпространяване ще бъде доста муден. Няма по какъв начин да се каже сигурно по кое време ще пристигна ", сподели доцент Вълчев.

По думите му замърсяването ще " продължи да се спуска, само че колкото повече се популяризира и се смесва [с морската вода], концентрацията на замърсителите понижава ".
Какво има във водата и рисково ли е
Все още няма данни какви са замърсяванията и в какви концентрации.

" До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий ", споделиха за Свободна Европа от Министерството на околната среда и водите .

От там оповестиха, че към този момент е открито замърсяване само в региона на Одеса. Няма данни за замърсяване и наоколо до Румъния и Молдова.

Язовир " Нова Каховка " се намира над град Херсон по поречието на река Днепър край градчето Нова Каховка, което се намира под съветска окупация.

Пробиването на язовирната стена става към 6 месеца, откакто Украйна си върна част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър, в това число град Херсон. Инцидентът идва на фона на предстоящата контраатака против съветските сили, която може да промени хода на войната.

Опасенията са, че скъсването на стената на язовир " Нова Каховка " ще бъде една от най-големите екологични и промишлени произшествия в Европа от десетилетия насам.
 Kакви са заплахите след гърмежа на язовир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР