Замърсяването с пластмаса може да бъде намалено с 80% до

...
Замърсяването с пластмаса може да бъде намалено с 80% до
Коментари Харесай

ООН: Замърсяването с пластмаса може да бъде намалено с 80%

Замърсяването с пластмаса може да бъде понижено с 80% до 2040 година, в случай че страните и фирмите създадат дълбоки промени в политиката и пазара, обявиха от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP), съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на ДПА. За да се реализира това, би трябвало да има повече повторна приложимост, преработване и повече преориентиране и диверсификация на пластмасовите артикули, обявиха създателите.

Това включва поощряване от страна на държавните управления на бутилките за неведнъж пълнене, диспенсерите за насипни товари, схемите за депозит и схемите за назад приемане на опаковки - което би могло да понижи с 30 % пластмасовите боклуци.

Допълнително понижение с 20% би могло да се получи, в случай че преработването се трансформира в по-стабилна и печеливша промишленост, а премахването на дотациите за изкопаеми горива и принуждаването на дизайнерите на опаковки да подобрят опциите за преработване на продуктите би означавало, че количеството на рециклируемите пластмаси би се нараснало от 21% на 50%.

Използването на други възможности като хартия или компостируеми материали вместо пластмаса за опаковки, пакети и артикули за у дома също би могло да спести още 17% от замърсяването с пластмаса, съобщи UNEP.

Всичко това към момента ще остави 100 милиона тона пластмасови боклуци за еднократна приложимост и с къс период на валидност, с които съгласно UNEP може да се оправим, като установим и използван стандарти за дизайн и сигурност при изхвърлянето им, като да вземем за пример производителите да бъдат виновни за продуктите, които отделят микропластмаса.

Изпълнителният шеф на UNEP Ингер Андерсен съобщи:

" Начинът, по който произвеждаме, използваме и изхвърляме пластмаси, замърсява екосистемите, основава опасности за човешкото здраве и дестабилизира климата. В този отчет е изложена пътна карта за фрапантно понижаване на тези опасности посредством разбиране на кръгообразен метод, който не разрешава пластмасите да попадат в екосистемите, в телата ни и в стопанската система. Ако следваме тази пътна карта, в това число в договарянията по съглашението за замърсяването с пластмаси, можем да реализираме огромни стопански, обществени и екологични победи ".

Докладът, озаглавен: " Затваряне на кранчето: по какъв начин светът може да постави завършек на замърсяването с пластмаса и да сътвори кръгова стопанска система ", се появява преди втория кръг от договаряния в Париж по световно съглашение за справяне със замърсяването с пластмаса.

Авторите на отчета настояват, че прекосяването към по-кръгова стопанска система ще докара до икономии в размер на 1,27 трилиона $, а други 3,25 трилиона $ ще бъдат спестени от възстановяване на здравето, климата, замърсяването на въздуха, морските екосистеми и разноските, свързани със правосъдни разногласия.

Освен това до 2040 година ще се сътвори чисто нарастване на броя на работните места със 700 000, най-вече в страните с ниски приходи.

UNEP съобщи, че капиталовите разноски са " обилни, само че по-ниски от разноските без тази систематична смяна " - 65 милиарда $ против 113 милиарда $ без смяната.

Голяма част от тези средства могат да бъдат събрани посредством потребление на вложения, които биха били предопределени за по-голямо произвеждане на пластмаса, или посредством въвеждане на такса върху продуктите от първична пластмаса.

Според UNEP, в случай че тези политики не бъдат въведени в точния момент и се забавят с пет години, това може да докара до увеличение на замърсяването с пластмаса с 80 милиона тона до 2040 година

Пластмаса е открита в съвсем всички краища на света, в това число в Антарктида, а по-рано тази година учените за първи път записаха заболяване, породено от пластмаса при птиците - наречено пластилоза - което възпалява храносмилателния тракт.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР