Замърсяването с пластмаса е все по-голям проблем, а сега може

...
Замърсяването с пластмаса е все по-голям проблем, а сега може
Коментари Харесай

Хирурзи откриха микропластмаса в човешкото сърце

Замърсяването с пластмаса е все по-голям проблем, а в този момент може би прониква даже в най-жизненоважния ни орган. Хирурзи са разкрили микропластмаса в човешкото сърце, което поражда безпокойствие по отношение на съществуването ѝ във всички органи. Последните проучвания, извършени по време на сърдечни интервенции , демонстрират доказателства за замърсяване с микропластмаси в сърдечните тъкани, което свидетелства за непредвиденото им нахлуване в сърдечно-съдовата система, съобщи „ Стъди Файндс “.

Тези дребни пластмасови фрагменти, необятни по-малко от пет милиметра, са открити и на разнообразни места, в това число в храната, водата, въздуха, както и други елементи на човешкото тяло.

Учени от Американското химическо сдружение (ACS) организираха пилотно изследване с присъединяване на пациенти, претърпели сърдечна интервенция, при което взеха проби от сърдечна тъкан и кръв преди и след интервенцията. Използвайки усъвършенствани техники за визуализация, те идентифицираха микропластмасови частици с широчина от 20 до 500 микрометра в множеството тъканни проби . Частиците са били формирани от разнообразни типове пластмаси, в това число полиетилен терефталат и поливинилхлорид. Удивително е, че кръвните проби също съдържат пластмасови частици, които понижават по мярка след интервенцията и съставляват по-голямо многообразие от типове пластмаси.

Въпреки че изследването е обхванало стеснен брой участници, резултатите акцентират евентуалното струпване на микропластмаса в сърцето и вътрешните му тъкани. Изследването допуска, че медицинските процедури могат неумишлено да вкарат микропластмаси в кръвния поток, което поражда опасения за въздействието им върху сърдечносъдовото здраве.

Това изследване акцентира незабавната нужда да се обърне внимание на повсеместното наличие на микропластмасата в разнообразни аспекти на нашия живот.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР