Замърсяването с пластмаса е проблем на целия свят. Произвеждат се

...
Замърсяването с пластмаса е проблем на целия свят. Произвеждат се
Коментари Харесай

Как светът може да намали замърсяването от пластмаса с 80%

Замърсяването с пластмаса е проблем на целия свят. Произвеждат се към 460 милиона тона пластмаса всяка година. По-малко от 10% от тях се рециклират, предава Voice of America (VOA).

Според стратегия на Организация на обединените нации за околната среда можем да понижим пластмасовите боклуци с 80% през идващите десетилетия, употребявайки съществуващите технологии и като рециклираме.

Учените и природозащитници предупреждават индустрията за произвеждане на пластмаси, че дейностите им са неустойчиви в дълготраен проект и би трябвало да са доста деликатни за непредвидени последици. Според тях, в случай че има нов полимерен материал, който излиза на пазара, тогава производителите би трябвало да помислят доста деликатно по отношение на края на живота на този материал, защото по-голямата част от него приключва на депото или във водата, след което се повреждат растителността и животните, които се хранят с нея. По този метод са заплашени цели екосистеми.

Изследователи от University College London изследват по какъв начин да понижат пластмасовите боклуци, които хората създават.

Те употребяват биотехнологии с бактерии, които ядат пластмаса в дребен анаеробен биореактор. Накратко, това е устройство, при което бактериите разграждат нормално органичния материал, в този случай обаче пластмасата, предава VOA.

Учените считат, че дългата борба се нуждае от повече участници.

Те означават, че страни като Китай, Индия и Сингапур са страни с голямо население, в които замърсяване огромно, когато става въпрос за пластмаса. Според тях би трябвало да се приказва за всевъзможни смислени задължения, като за подписване на контракт за пластмасово замърсяване всички страни. Всички държави-членки би трябвало да показват, че са ангажирани. 

Според оценката на учените 

от 9,2 милиарда тона пластмаса, произведени от 1950 до 2017 година, към 7 милиарда тона са боклук. 

Новото съвещание на Междуправителствения комитет за договаряния по пластмасовото замърсяване стартира тази седмица в Париж. Демонстранти споделят, че в този момент е време за деяние.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР