Замърсяването с пластмаса е глобален проблем, който обаче не може

...
Замърсяването с пластмаса е глобален проблем, който обаче не може
Коментари Харесай

Pejo 3000, Италия, Алпите и първият ски курорт с пълна забрана над пластмасата

Замърсяването с пластмаса е световен проблем, който обаче не може да устои пред систематичните и целенасочени местни дейности.

Това е философията на италианския ски курорт Pejo 3000 в Трентино, който неотдавна се трансформира в първия европейски ски курорт, наложил цялостна възбрана върху пластмасовите артикули.

От началото на декември курортът е забранил потреблението на пластмасови бутилки, принадлежности, чинии, сламки, чашки, пакетчета и така нататък, като даже трансформира и дизайна на пропуските си за ски лифтовете, с цел да ги вкара в новите правила.

Причината за решението се крие във обстоятелството, че неотдавна локалните управляващи са открили, че близкият до курорта алпийски хладилник, е затрупан с голям брой пластмасови микрочастици.

Наличието на такива частици даже високо в планините и надалеч от градовете бе открито още предходната година, откакто стана ясно, че пластмасата е достигнала даже най-откъснатите точки на планетата.

От Pejo 3000 даже оферират цялостна възбрана за пластмасата на територията на целия алпийски масив за да се предотврати отравянето на екосистемите в планината.

Според данни на The Guardian единствено във въпросния италиански хладилник попадат сред 130 и 160 милиона пластмасови микрочастици. Общият им брой за цялата територия на италианските Алпи е неведнъж по-висок и за момента не е назван. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР