Замърсяването с листерия е вторично, тъй като тя съществува в

...
Замърсяването с листерия е вторично, тъй като тя съществува в
Коментари Харесай

Листерията увеличава смъртния риск!


" Замърсяването с листерия е вторично, защото тя съществува в околната среда и се придвижва посредством контакт. Предписват се редица хигиенични ограничения в засегнатите предприятия, а храните са били публикувани в комерсиалната мрежа. Уведомени са клиентите на всички производители, с цел да връщат засегнатите храни ", сподели доктор Кремена Стоева от Българска организация по сигурност на храните.

По думите ѝ бизнесоператорите са задължени да подсигуряват сигурността на храната, която се пуска на пазара. " Производителят не е знаел, че продуктите са били нечисти. Засегнати са два типа храни - скумрия на шайби от Сливен и домакински суджук от Русе. Това са дребни производители. Рибата е създадена близо 60 кг, а от суджука близо 50 ", сподели още тя.

Доц. Атанас Мангъров изясни, че листерията не е постоянно срещано заболяване, само че може да засегне хора във всяка възраст. " Когато се появи тази болест, усилва смъртния риск. Симптомите при нея са висока температура, повръщане, главоболие и нарушение на съзнанието, разнообразни от тези на бактериалните менингити. За да се реагира на тази болест, би трябвало да се потвърди причинителя в ликвора или в кръвта, което изисква добра лаборатория ", съобщи той пред Нова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР