Замърсяването на въздуха в Западните Балкани причинява редица преждевременни смъртни

...
Замърсяването на въздуха в Западните Балкани причинява редица преждевременни смъртни
Коментари Харесай

Заради мръсния въздух: Над 30 000 смъртни случая в Западните  Балкани

Замърсяването на въздуха в Западните Балкани предизвиква редица преждевременни смъртни случаи с последствия, в това число по-кратък живот и утежняване на публичното здраве. Ето за какво е належащо незабавно да се усъвършенства качеството на въздуха и публичното здраве посредством надграждане на здравните системи, предизвести Европейският фонд за Балканите по време на осъществяването на този месец на третата фаза от акцията „ Обединени Балкани за чист въздух “ с сътрудници в района.

Целта на този стадий от акцията, както се показва, е да осведоми жителите за последствията от замърсяването върху смъртността и здравето в Западните Балкани и да ги предложения да се включат в битката за възстановяване качеството на въздуха и удължение нашия живот.

Според последните данни на Европейската организация по околна среда неприятното качество на въздуха в района предизвиква над 30 000 преждевременни смъртни случаи, а Съвместният проучвателен център на Европейски Съюз показва обстоятелството, че замърсяването на въздуха способства за понижаване на междинната дълготрайност на живота сред 0, 4 и 1, 3 години в Западните Балкани.

Проучванията демонстрират, че единствено електроцентралите на въглища в Западните Балкани предизвикват стопански вреди, вариращи сред 1, 2 милиарда и 3, 4 милиарда евро годишно като разноски за опазване на здравето.

Изискванията на акцията „ Балкани обединени за чист въздух “ са следните:


Задайте намаляването на замърсяването на въздуха като народен, районен и интернационален приоритет и го интегрирайте във всички процеси на обмисляне.

Увеличаване на бюджетните средства за надзор на замърсяването и основаване на системи за мониторинг на замърсяването и неговото влияние върху здравето.

Трябва да се изградят многосекторни партньорства на локално, национално и районно равнище, с цел да се усъвършенства контролът на замърсителите и качеството на въздуха.

Превенцията на незаразните заболявания вследствие на неприятно качество на въздуха би трябвало да бъде интегрирана в целите на политиката за околната среда и здравето.

За да удължите живота си, присъединете се към битката на жителите на Западните Балкани в взаимност и станете част от акцията „ Обединени Балкани за чист въздух “.


Кампанията „ Обединени Балкани за чист въздух “ е инициирана от Европейския фонд за Балканите в партньорство със следните организации:

Еко конгрес от Зеница, Институт за ръководство на териториалната околна среда от Тирана, Sbunker и Balkan Green Foundation от Прищина, AirCare / MojVoz OZON от Подгорица, Института за контролиране на възобновимите запаси и околната среда и Белградското отворено учебно заведение от Белград.

Провежда се за втора поредна година, за повишение на информираността на жителите в района за аргументите и следствията от замърсяването, вероятните способи за възстановяване на качеството на въздуха и битката за по-здравословна околна среда.


„ Обединени Балкани за чист въздух “ акцентира нуждата от районно съдействие за трансформиране на енергийната промишленост и системата за запазване на околната среда, което би подобрило както стопанската система, по този начин и публичното здраве.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР