Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на

...
Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на
Коментари Харесай

Замърсеният въздух съкращава живота с близо 2 години

Замърсяването на въздуха, породено значително от изгарянето на изкопаемите горива, редуцира в световен проект продължителността на живота приблизително с 1,8 години на човек, съобщи Ройтерс, като се базира на проучване на учени от Университета на Чикаго.

Малките частици в нечистия въздух съкратяват живота на индивида доста повече от пушенето, което понижава продължителността на живота с 1,6 години. Така нечистият въздух се оказва най-големият палач на света и даже изпреварва други закани за здравето на хората като да вземем за пример войната и СПИН/ХИВ.

Учените са изготвили и показател за въздействието на качеството на въздуха върху продължителността на живота. Според него поданици на части от Индия, живеят 11 години по-малко поради високата степен на замърсяване на въздуха. Там междинната дълготрайност на живота е малко под 69 години, съгласно данни на Световната банка за страната с население от 1,3 милиарда души.

Изследователите са основали интернет уебсайт, който споделя на потребителите какъв брой години живот може да им коства замърсяването на въздуха в региона на страната, в която те живеят.

Китай и Индонезия са също измежду страните, в които микроскопичните частици, носещи се във въздуха, нанасят "най-тежък удар " на жителите, като редуцират продължителността на живота им респективно със седем и с пет и половина години.

Само половината от 100-те най-замърсени града в Индия са изготвили проект за понижаване на замърсяването на въздуха, макар че трябваше да го създадат още преди три години, показва отчет на Световната здравна организация.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР