Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем -

...
Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем -
Коментари Харесай

ООН: Трябва да погледнем на замърсяването на въздуха като заплаха за човешките права

Замърсяването на въздуха от дълго време е екологичен и здравен проблем - само че в този момент на него би трябвало да се огледа и като на проблем с човешките права, съобщи специфичният докладчик на Организация на обединените нации за човешките права и околната среда.

Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна гибел по света всяка година, в това число на 600 000 измежду децата, сподели Дейвид Бойд.

" Нека сложим тези 7 млн. случая в подтекст - това са повече смъртни случаи на година от тези от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария взети дружно ", сподели специалистът на Организация на обединените нации в изявление за Фондация " Томпсън Ройтерс ".

" Това е международна здравна рецесия, по която в действителност би трябвало да се вземе отношение. Замърсяването на въздуха нарушава правото на живот, на здраве, правата на детето и нарушава правото на живот в здравословна и устойчива околна среда ", добави той.

Съществуват обаче ясни решения на казуса, съобщи той в собствен отчет, показан през вчерашния ден в Женева пред Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида. В него той изброява набор от стъпки, които държавните управления могат да подхващат, с цел да понижат замърсяването на въздуха.

Макар и казусът със замърсяването на въздуха да има опустошителни последствия в международен мащаб, от които измежду най-засегнатите да са маргинализираните пластове на популацията, Бойд, учител по право, политика и стабилно развиване в Университета на Британска Колумбия, съобщи, че казусът на доста места е бил недооценен.

Донякъде повода за това е, че най-видимата част от замърсяването на въздуха неведнъж бива изчистена, само че остава друга част от него, която е по-трудно забележима и заради тази причина по-лесно може да бъде подценена.

" Взели сме отношение по някои типове замърсяване на въздуха на някои места, само че огромна част от замърсяването на въздуха, с което си имаме работа през днешния ден, не може да бъде помирисана, не може да бъде забелязана. Това са тези в действителност микроскопични частици, които хората вдишват в своите дробове ", сподели той.

През последните 15 години обаче лекари и учени реализираха прогрес в установяването на това какъв брой нездравословно може да бъде за здравето замърсяването на въздуха, водейки до проблеми от сърдечни болести и рак на белия дроб до неврологични разстройства, в това число алцхаймер.

Тъй като другите страни имат разнообразни източници на замърсяване - електроцентрали на въглища в едни, замърсен превоз или готвене на печки с комини в други - решенията по отношение на тази опасност би трябвало да варират предвид на съответното място, само че " ние знаем кои са тези решения ", сподели Бойд.

Едно от най-важните е да бъде прекъснато потреблението на електроцентрали на въглища, нещо, което богатите страни би трябвало да са в положение да създадат до 2030 година, съобщи той. Страни от Канада до Англия към този момент се съгласиха да създадат тази смяна, сподели Бойд.

В отчета си той излага стъпки, които страните членки на Организация на обединените нации са длъжни да подхващат, " с цел да изпълнят отговорностите си по човешките права, като понижат замърсяването на въздуха до допустими нива ".

Те включват наблюдаване на качеството на въздуха, определяне на основните източници на замърсяване на въздуха, образоване и ангажиране на обществеността по въпроса за замърсяването на въздуха, както и въвеждане на законодателство, регулации и стандарти, които могат да бъдат прилагани, с цел да бъде лимитирано замърсяването.

Отделните страни би трябвало да разработят и свои национални проекти за деяние за качеството на въздуха, сподели той.

" Силата на това да се подходи към казуса през призмата на човешките права е, че в действителност може да послужи като катализатор за деяние ", съобщи Бойд.

Вместо да бъдат оставяни обособените страни да вземат решение дали желаят да се заемат с казуса, това дава ясно да се разбере, че " те абсолютно имат правни отговорности да се оправят със замърсяването на въздуха ", сподели той.

" Превръщането на това в човешко право може в действителност да овласти милиарди хора по света, които се борят за правото си да дишат чист въздух ", добави Бойд.

Ако държавните управления подхващат дейности за справяне със замърсяването на въздуха, те могат освен незабавно да спасят човешки животи, само че и по този метод да подхващат действителни дейности за ограничение на климатичните промени, съобщи той.

" Замърсяването на въздуха и климатичните промени са доста тясно свързани. Ако бъде направено както би трябвало, предприемането на стъпки във връзка със замърсяването на въздуха може да бъде и предприемане на стъпки по въпроса за климатичните промени ", сподели Бойд.

Катарина Рол, откривател в отдела на " Хюман райтс уоч " за опазването на околната среда и човешките права, съобщи, че против някои държавни управления към този момент са заведени правосъдни искове поради замърсяването на въздуха и в следствие те са били принудени да подхващат дейности.

По-голямото концентриране на вниманието върху заканите за човешките права от замърсяването на въздуха обаче може да способства за това държавните управления да бъдат накарани да подхващат дейности, преди още да са заведени каузи, сподели тя в изявление.

" Това, което желаеме да създадат държавните управления, е да подхващат превантивни ограничения, а освен да работят, когато бъдат съдени в съдилищата или когато хората стартират да се разболяват ", съобщи Рол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР