Замърсяването на въздуха има невероятен ефект върху мухите, променяйки начина,

...
Замърсяването на въздуха има невероятен ефект върху мухите, променяйки начина,
Коментари Харесай

Учените откриха тревожен нов страничен ефект от замърсяването на въздуха: „Не бяхме мислили за това преди“

Замърсяването на въздуха има необикновен резултат върху мухите, променяйки метода, по който се притеглят една друга и се чифтосват.

Какво се случва?

Насекомите нормално намират своите сътрудници, като разчитат в огромна степен на феромони – химикали, които разрешават на мъжките и женските да се намират един различен и да се чифтосват.

< p> Тези феромони са отличителни за мъжките и женските екземпляри от даден тип, а в тази ситуация с мухите те се нарушават и разграждат от всеобхватното увеличение на озона във въздуха, което е резултат от замърсяването на въздуха.

< p> Учени от института Макс Планк за химическа екология в Германия откриха тези резултати, като създадоха опит, който имитира равнищата на озон, сходни на тези, които се мерят през лятото в градовете.

Обикновено феромоните на мъжките мухи притеглят женските като в това време отблъсква други мъжки. Но нарасналите равнища на озон провокираха понижаване на феромоните, което накара женските да бъдат по-малко привлечени от мъжките и докара до ухажване сред мъжки мухи.

„ Можем да разбираем, че мъжките започнаха да се ухажват един различен след малко излагане на озон, тъй като те явно не могат да разграничат озонирани мъжки от женски “, споделиха откривателите Nanji Jiang и Markus Knaden. „ Ние обаче не сме мислили за това преди. Затова бяхме много озадачени от държанието на изложените на озон мъжки, които се подредиха в дълги вериги за ухажване. “

Защо това е значимо?

Ефектите от тази вест са обилни. Не единствено мухите са наранени – счита се, че озонът въздейства върху моделите на доста инсекти.

Феромонната връзка не се употребява единствено за чифтосване. Той също по този начин оказва помощ на насекомите да разпознават членовете на един и същи тип и техните общности, като пчелни кошери, гнезда на оси и колонии от мравки. Нищо не звучи по-хаотично от куп мравки, пчели и оси, комплицирани и не на място.

Хаосът не стопира дотук – инсекти като пчели и пеперуди са жизненоважни опрашители. Намаляването на феромоните се равнява на понижаване на възпроизводството и популацията. Ефектите могат да бъдат пагубни, защото 80% от нашите култури изискват опрашители от инсекти.

Какво мога да направя, с цел да предотвратя това?

Според Бил Хансън, началник на отдела по еволюционна невроетология и съосновател на Next Generation Insect Chemical Ecology на центъра на Макс Планк, „ единственото решение на тази алтернатива е незабавното понижаване на замърсителите в атмосферата. “

Незабавно понижаване на замърсителите в атмосферата ще изисква старания от огромни марки и корпорации, които изпускат доста количество замърсители. Все отново някои стъпки могат да бъдат подхванати и на самостоятелно равнище. Индивидите могат да карат колите си по-малко, да употребяват по-малко сила и да изберат по-устойчиви варианти за извършване на покупки, с цел да назовем единствено няколко.

Присъединете се към нашия безвъзмезден бюлетин за готини вести и готини препоръки , които улесняват да си помогнете , до момента в който помагате на планетата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР