Замърсяването, което следва от изхвърляне на храна, е петият замърсител

...
Замърсяването, което следва от изхвърляне на храна, е петият замърсител
Коментари Харесай

670 000 тона храна се изхвърлят годишно в България

Замърсяването, което следва от изхвърляне на храна, е петият замърсител в света. Същевременно към момента имаме континенти, в които бедността и недохранването са извънредно огромен проблем. Тук приказваме за един в действителност голям проблем.

Това сподели създателят на платформата foody.to Светослава Симеонова в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “.  

Целта на платформата foody.to е да насочи вниманието към разхищението на храна и опциите за ограничението на това.  

" Чрез foody.to откривате храна, която е изцяло годна, вкусна, просто не е продадена в нормалния за това час или има малко по-малък период на валидност. Нашата цел е в този оставащ интервал да успеем да продадем всички тези количества на нашите сътрудници, които са магазини, пекарни, заведения за хранене и други хранителни обекти, тъй че изобщо да не се стига до разхищение на храна “, изясни Светослава Симеонова. 

670 000 тона храна се изхвърлят годишно в България, като 60% от тях се изхвърлят от семействата,

уточни тя. Стъпките за ограничение на разхищението по думите ѝ са елементарни – пазаруване на по-малки количества храна на по-кратки интервали, обмисляне на менюто. " Статистиката на " Евростат “ демонстрира, че всеки жител на Европейски Съюз изхвърля годишно приблизително 125 кг храна. Квотите в Европейски Съюз за понижаване на разхищаването на храна бяха вдигнати през юли месец, тъй че ние имаме поети на европейско равнище задължения какъв брой и по какъв метод би трябвало да понижим това разхищаване. Това би трябвало да е народен проект и национално изпитание. Изключително значимо е да се води този разговор и да се включват от ден на ден участници в него. Нашата цел е да обединим сили с огромните корпорации, неправителствения бранш, даже страната “, уточни Светослава Симеонова. 

Кръговата стопанска система е бъдещето на стопанската система, счита тя.  

Целта на foody.to е в бъдеще с положителните практики, създадени в България, да помогне и на прилежащите ни страни, които също имат проблем с разхищението, добави основателят на платформата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР