Замърсяване с газ може да удари столицата на Исландия, след

...
Замърсяване с газ може да удари столицата на Исландия, след
Коментари Харесай

Земя на лава и дим - ето как изглежда изригването на вулкана в Исландия

Замърсяване с газ може да удари столицата на Исландия, откакто вулкан стартира да изригва късно в понеделник, 18 декември, заяви метеорологичната работа на страната.
 Най-смъртоностните изригвания на вулкани през последните 25 години
Най-смъртоностните вулкани за последните 25 години

Индонезия несъмнено заема челните места

Изригването, което избухна на полуостров Рейкянес в югозападна Исландия, идва след седмици на интензивни трусове и земетресения. Около 4000 души бяха евакуирани предишния месец от Гриндавик, риболовен град, заплашен от потока лава.

Жителка, живееща покрай Гриндавик, разказа " луди " и " страшни " подиуми в понеделник вечерта и сподели, че към момента може да види експлоадирането на вулкана във вторник.

Миризмата на пушек и пепел се улавя на 30 километра от мястото на изригването и екипът на BBC споделя, че може даже да усети инцидентни трептения в земята.

Исландия е готова за вулканична интензивност от седмици. От края на октомври в региона към Рейкявик се следи увеличение на земетресителната интензивност. Изригването може да се види даже от Рейкявик, който е на към 42 километра североизточно от Гриндавик.

Очевидец от столицата споделя пред BBC, че половината от небето в посока към града е " осветено в алено " от изригването и се вижда по какъв начин във въздуха се извива пушек.

Във вторник, 19 декември, английските туристи Амрит и Питър, фамилна двойка на към 20 години, си направиха селфи с блестящо оранжевата лава на назад във времето.

Говорейки пред BBC, Питър споделя: " Ние въобще не сме уплашени, исландските управляващи се оправят добре с това и не престават да ни дават информация. Чувстваме се в цялостна сигурност. "

През 2010 година вулканично изригване провокира издигане на дирек пепел на няколко километра в атмосферата, което докара до спиране на въздушния превоз в Европа за няколко дни.

Вулканологът доктор Евгения Илинская прецизира, че няма да има същото равнище на разстройства като през 2010 година, защото тези вулкани в югозападна Исландия " физически не са в положение да генерират същите облаци пепел ".
 Литли-Хрутур на полуостров Рейкянес в Исландия - най-новият
Новото геоложко знамение на Земята

Гледка, която стопира дъха

Д-р Илинская, доцент по вулканология в университета в Лийдс, разкрива, че локалните хора по едно и също време са се " страхували и са чакали " вулканът да изригне.

Тя прибавя, че управляващите се приготвят за евентуални потоци лава, които могат да унищожат както домове, по този начин и инфраструктура, в това число известната туристическа дестинация Синята лагуна. " В момента наподобява не е заплашително, макар че следва да забележим ", споделя тя.

Исландската метеорологична работа заяви, че мощността на изригването понижава, само че газовете от вулкана към момента могат да доближат до Рейкявик.

" Беше полуда да го видя със личните си очи. Имали сме вулканични детонации и преди, само че това беше първият път, когато се изплаших в действителност ", споделя очевидка, която живее на към 20 километра от Гриндавик и твърди, че е наблюдавала изригването от вкъщи си.

" Свикнали сме с изригването на вулкани, само че това беше полуда. "

Тя добавя, че е имало известна " суматоха " в понеделник вечерта и че е купила спомагателни количества вода, само че нещата значително са се нормализирали във вторник.
 Венета Хитрова, EdgyCuts и по какъв начин едно българско семейство се мести да живее в Исландия
Венета, която размени Пловдив с Исландия

Как едно българско семейство се мести да живее на дребния остров

" Сега съм на работа и към момента го виждам. Виждам светлините в небето ", добавя още дамата.

Ханс Вера е евакуиран от Гриндавик предишния месец и преди изригването в понеделник се надява да се върне вкъщи за Коледа. " Не виждам, по какъв начин в близко бъдеще ще разрешат на хората да се приближат до Гриндавик - тъй че още веднъж сме в играта на изчакване. "

Външният министър на Исландия Бярни Бенедиктсон споделя в X (преди Twitter), че " няма спирания на полетите до и от Исландия и интернационалните коридори за полети остават отворени ".

Снимки и видеоклипове, оповестени в обществените мрежи, показват силни изблици на лава от вулкана единствено час след засичането на поредност от сеизмични събития. Полицията все отново предизвестява хората да стоят надалеч от региона.

Дължината на пукнатината във вулкана е към 3.5 километра, като лавата тече със скорост от към 100 до 200 кубически метра в секунда, твърди метеорологичната работа, добавяйки, че това е неведнъж повече от последните изригвания на полуостров Рейкянес.

Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир прецизира, че неотдавна издигнатите отбрани ще имат позитивен резултат и добавя, че мислите й са с локалната общественост и се надява на най-хубавото, макар " значимото събитие ".
 Исландия в заплаха - страната е изправена пред ново огромно вулканично изригване
Колко ужасно е ситуацията с вулкана в Исландия

Какво е евентуално да се случи и какви са рисковете

Президентът Гудни Йоханесон направи изявление, че опазването на живота е главен приоритет, само че ще бъдат положени всички старания за отбрана на структурите.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР