Замърсяване на морската вода до 41 пъти над нормата установи

...
Замърсяване на морската вода до 41 пъти над нормата установи
Коментари Харесай

Фекалии в морето: До 41 пъти над нормата е замърсяването на плажове по Южното Черноморие

Замърсяване на морската вода до 41 пъти над нормата откри взаимна инспекция на учени от Софийския университет и асоциация " Активни консуматори " плажове по Южното Черноморие.

Резултатите от нея и анализът им бяха оповестени през днешния ден и представени от OFFNews.bg.

Те са осъществени по европейски план. Ръководител на групата „ Микробиологични опасности в околната среда “ към плана е д-р Сергей Иванов.

Проверени са 11 плажа. Водата е изследвана за количеството на бактерията Escherichia coli, която се открива във фекалиите. Тя е повсеместен знак за замърсяване на водите за къпане. Не би трябвало да се открива в 100 мл вода за пиянство. При водите за къпане критериите са доста по-либерални. Ограничението за морската вода е 500 кафези (наричани още cfu) за 100 мл. Чистотата на морската вода е отлична при до 250 броя/100 мл.

Методиката за установяване на Escherichia coli е стандартизирана в международен мащаб.

Южно Черноморие

Водите на единствено 4 плажа от 11 дават отговор на количествения аршин за наличие на Escherichia coli.

Най-чисто - с 240 клетки/100 мл - е на плаж Харманите в Созопол.

В лимита до 500 кафези се класират и плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг " Златната рибка " край Созопол.

Скандално мръсен е северният плаж на град Царево, именуван Попски. Там стойностите за Escherichia coli доближават феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата.

Озадачени, учените оглеждат региона. Оказва се, че в морето свободно се изливат фекалии. Те виждат " вливане на мощно нечист поток в залива, съществуване на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието и мощен аромат на фекалии в региона ".

На 100-200 метра от мръсния плаж има недостроен и зарязан хотелски комплекс, както и купища боклуци.

" Всичко открито от нас не попада в досието на плажа публикувано на интернет страницата на РЗИ-Бургас: https://rzi-burgas.bg/kachestvo-na-vodite/ - пишат създателите на проучването. - Има съмнение, че разположената на няколко километра градска пречиствателна станция не се оправя с повишения размер отпадъчни води, и/или зауства прекомерно близо до залива на Попския плаж. "

На второ място в позорната ранглиста е южният плаж на Приморско, при устието на Дяволската река. Неговият резултат е 11333 клетки/100 мл, или 22 пъти над лимита.

" Сигнал за проблемите на тази локация беше подаден от локални поданици, които следят солидно вливане на фекални води в реката от близките хотелски комплекси, факт също пропуснат от РЗИ-Бургас. Очевидно бактериите се просмукват дружно със сладката вода в крайбрежния регион ", предизвестяват анализът.

Най-посещаваните плажове - съгласно авторите - са Атлиман в Китен и Лозенец. Стойностите за бактерията и на двата надвишават лимитите надлежно 2 и 4 пъти.

Те означават този факт, с цел да подчертаят, че броят туристи на плажа не е главният аршин за замърсяване.

Във водите на препълнения Атлиман са открити 20 пъти по-малко Escherichia coli, от пустия откъм хора Попски плаж.

Примерът илюстрира, че евентуално главен източник на замърсяване на крайбрежните води са противозаконните и нерегистрирани вливания на отпадъчни води.

Поради неравномерното застрояване и обсега на канализацията, качеството на водите за къпане не е еднообразно на другите плажове. В сходство с крайбрежната инфраструктура се трансформира и степента на фекално замърсяване на морската вода. Всяка локация или залив е с присъщ автограф.

" Очевидно чистотата на водата за къпане зависи от политиката на локалните управляващи и където канализацията за отпадни води е подценена, това незабавно се отразява на качеството на градските плажове. "

Легенда: Локациите са показани с географските координати и наименования, употребявани от локалния надзорен орган - РЗИ Бургас

Със зелен цвят са маркирани плажовете, отговарящи на количествените критерии за непорочност на морската вода, които са до 500 клетки/100 ml

В болд е най-високата стойност, измерена за бактерията, т.е. най-замърсената морска вода.

Факторът „ Каховка “

След взривяването на стената на язовир " Нова Каховка " в Украйна и последвалото наводняване дружно с водата в Черно море попаднаха и доста замърсители и муниции, отнесени от залетите територии. В Одеска област на Украйна бяха неразрешени риболовът и затворени плажовете, а някои от рестрикциите още не са отпаднали. С химикалите в морето попаднаха и голям брой патогени. Украинските здравни управляващи записаха дизентерия, холера и други инфекциозни сътрудници. В България имаше доста опасения, подсилени от злонамерената съветска агитация, че част от отровите могат да отплават на юг до нашите плажове и да съсипят туристическия сезон. За благополучие, хидрологията на морето и огромното разстояние са бариера и до момента няма потвърдени токсични „ емигранти “ от Украйна. Сегашното проучване също не открива индикации за трансгранично доплували микроорганизми.

" Никакви „ каховски “ бактерии не могат да повлиаят на нашето крайбрежие. За голямо страдание, всички открити по плажовете ни нежелателни микроорганизми са с автентичен роден генезис! " - пишат създателите.

Препоръки за туристите

Водите на 7 от общо 11 изследвани плажа по Южното Черноморие не дават отговор на критериите за непорочност, а при две местоположения, Попски плаж и Приморско юг, замърсяването е екстремално. РЗИ-Бургас обаче записва 49 съществени плажа по Южното Черноморие по тази причина създателите на проучването предизвестяват, че е може би има и други плажове с некачествена за къпане вода.

За да защищити туристите, научният екип коментира:

- контактът с бактерията Escherichia coli не води автоматизирано до разболяване, само че нейната наличност в наднормени количества значи допустимо наличие и на други, по-опасни човешки патогени. Накратко, където има повече Escherichia coli, може да се болестите с инфекциозна болест;

- типичните признаци от нечиста вода са хранителни разстройства, настинки вид „ летен грип “ с повръщане и температура, местни инфекции, изключително на открити рани и лигавици, конюктивити и други При такива симптоми се обърнете към доктор, кажете му и на кой плаж сте били;

- избягвайте къпането в морски води за които имате предварителна информация за съществуване на замърсяване;

- създайте табиет след къпане в морето да вземате душ. Ако няма на плажа, се върнете в хотела/квартирата, където сте отседнали;

- поддържането на добра персонална хигиена е причина за безпроблемна отмора. Не забравяйте, че отпадъците по плажа и водата се връщат при вас. Носенето и приемането на храни на плажа е причина за заразяване от мръсни ръце и възпален пясък, а отпадъците са това върху което ще легнете, или в което ще се изкъпете на идващия ден;

- сигнализирайте на регионите здравни инспекции когато видите изхвърляне на отпадъци в морето, или намерите да вземем за пример тръба с излаз във водата.

Към институциите

Установените освен това проучване резултати за микробиологично качество на водите за къпане радикално се разграничават от обявеното от РЗИ-Бургас за същите местоположения - https://rzi-burgas.bg/kachestvo-na-vodite/, отбелязват учените и " Активни консуматори " и поучават Министерство на здравеопазването да направи неотложно обществена и самостоятелна инспекция в РЗИ-Бургас.

" Веднага затворете за прилагане Попския плаж в град Царево, тъй като наличието на индикаторни микроорганизми демонстрира мощно замърсяване. Потърсете и отстранете източниците на отпадъчни води в региона. До огромна степен тази рекомендация важи и за Дяволската река в Приморско " - предизвестяват те.

" За нас е явно съществуването на голям брой нерегистрирани вливания на отпадъчни води по Черноморието. Тази противозаконна процедура е опасност за здравето на хората и, в по-широк смисъл риск, за развиването на туризма в България. Никой не желае да се къпе в мръсни води. Местните управляващи би трябвало да осъзнаят, че несвършената от тях работа, непосредствено рефлектира в икономическото развиване на района. ДНСК и здравните управляващи би трябвало да оказват помощ за разкриване и затваряне на каналите и тръбите за отпадъчни води. Без това няма да има чисти плажове. "

Инфраструктурата на нашите плажове е в сериозно положение. Масово отсъстват кошчета за отпадък, а за душове със сладка вода общините очевидно са не запомнили. Това води до замърсяване на плажовете и морската вода и до влошена персонална хигиена на туристите. Нашият бизнес желае да прави туризъм през 21. век, само че явно са забравени общоприетите придобивки на 20. век, възмущават се създателите.

Те поучават и да се вкарат наложителни условия за положителни хигиенични практики на плажовете. Трябва да е указано дали е разрешено воденето на животни, потреблението на храни на пясъка, опъването на палатки и други

" Туризмът не може да бъде просто изсипване на болшинство хора на плажната линия, тъй като без съблюдаване на правила за хигиена мястото може да се трансформира в източник на болести, които ще унищожават отпуските на хората, само че също по този начин и бизнеса на безотговорните оператори и общини. "

Изследването

Включени са 11 от записаните 49 плажа по Южното Черноморие.

Подборът на плажовете е според оценка на риска, т.е. търсени са нечистите плажове.

Пробите от морска вода са събирани в интервала 31 юли – 2 август, което е в пика на летния туризъм. Това допуска най-силно замърсяване в този времеви откъслек. Затова е допустимо първоначално или края на сезона резултатите от тестването да са разнообразни.

Количествените критерии за качеството на морските води за къпане в Наредба 5/2008 подлежат на полемика, означават в разбора и изясняват, че те са създадени за типичните морски води в Европа, които обикновено са с по-висока соленост от тази на Черно море към 2 пъти. Понеже Escherichia coli и другите знаци за фекално замърсяване се потискат от солеността на водата, в Черно море тези бактерии са по-малко инхибирани. Възможно е да се обмисли смяна в количествения аршин в посока нормите за сладка вода която е до 900 броя/100 мл. Това обаче няма да „ избави “ служебно мощно нечистите плажове, заключават създателите.

Изследването е финансирано от Европейския съюз-NextGenerationEU, посредством Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България, план No BG-RRP-2.004-0008 “.

Методология на изпитването

Пробонабирането е осъществено според условията на Наредба 5 от 2008 година Морската вода е вземана на най-малко 10 метра от бреговата линия, при дълбочина от 1 метър. Използвани са стерилни съдове за еднократна приложимост, отваряни на 30 см под водната повърхнина. Паралелно с тях е събиран седимент/дънна проба. Водните мостри се проучват същия ден за санитарна микробиология. Съответните количества вода и седимент са обработени за продължително предпазване и замразени в фризер – те са за следващи микроскопски и молекулярно-генетични проучвания.

 

Инфо: OFFNews.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР