Замърсеният въздух в градска среда е проблем в глобален мащаб.

...
Замърсеният въздух в градска среда е проблем в глобален мащаб.
Коментари Харесай

Онлайн семинар на тема „Моделиране на атмосферното замърсяване“

Замърсеният въздух в градска среда е проблем в световен мащаб. Както краткосрочното, по този начин и дълготрайното излагане на хора, изключително от уязвими групи като деца и възрастни, на нечист въздух може да аргументи раздразнение, инфектиране, алергии и да докара до понижена белодробна функционалност, респираторни инфекции, астма и други А микроскопичните частици евентуално могат да навлязат и в кръвообращението и да нанесат съществени вреди върху човешкото здраве. Мръсният въздух въздейства и върху естествените екосистеми и биологичното многообразие, върху здания и културно завещание, върху климата и доста други сфери.

Поради тази причина план ИНОЕЪР работи в тенденция възстановяване качеството на въздуха посредством използване на разнообразни ограничения. Освен идното въвеждане на зелен публичен превоз при поискване, зони с ниски излъчвания, зелени коридори и такса „ запушване “, ограниченията включват обезпечаването на добра осведоменост на необятната общност по тематиката.

На семинара, проведен от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в границите на план ИНОЕЪР, който се организира на 24 септември, бяха наранени редица въпроси, свързани с измерването, моделирането и прогнозирането на концентрациите на разнообразни замърсители във въздуха. Събитието разсъни интереса на над 40 участници от разнообразни сфери на активност. Лекторите от Национален институт по метеорология и хидрология дадоха отговор на голям брой въпроси и провокираха оживена полемика.  

Участниците се срещнаха с главните фактори, играещи роля при разпространяването на замърсители в атмосферата, научиха за какво са ни нужни числени модели за проучването и прогнозирането им, както и какви типове модели се употребяват у нас и по света и кои са основните им съставни елементи.

Интересно за присъединилите се бе, че битовото отопление, трафикът и промишлените предприятия в града и към него са главните групи източници на излъчвания на замърсители в градските региони. Те схванаха повече за особеностите в разпространяването на  замърсители в застроена среда и с какво те се отличават от разпространяването над равнинна територия, както и за какво някои модели работят в действително време, а други се „ задействат “ в избрани периоди или за характерни задания.

Беше разисквана и тематиката за химическото време – какво съставлява, по какъв начин и за какви периоди напред се предвижда. Информация за последното може  да ce откри на интернет страницата на Национален институт по метеорология и хидрология на следните линкове: за региони Европа, Балкански полуостров и България, и   за България, София-област и София град. Освен това, участниците се срещнаха с създадената от  и поддържана от Национален институт по метеорология и хидрология система за следене разпространяването на радиоактивен облак от повреда в някоя от 36-те нуклеарни централи в цяла Европа.

Бе разяснено и какво е система за „ ръководство “ на качеството на атмосферния въздух (КАВ), по какъв начин работи и какво ни дава такава система, както и какви са сходствата и разликите сред системата за „ ръководство “ и програмата за възстановяване на КАВ.

Участниците схванаха на какъв принцип е построена системата за прогноза на замърсяване с фини прахови частици за Столична Община, както и какви статистически подходи и способи са употребявани при реализацията ѝ. 

Тема на диалог беше също въздействието на постройките и други наземни уреди върху разпространяването на замърсители и за какво едни и същи модели за дифузия на замърсители не могат да се ползват непосредствено за градска среда и за по-големи региони.

Заинтересованите получиха информация за това какви са изгодите от авангардните модели и тяхното приложение при моделиране на замърсяването в градска среда, както и по какъв начин се тестват и интерпретират резултатите от сходни модели.

За край, участниците научиха кои са оперативните модели на Европейски и международни центрове с информация за замърсяването на въздуха и получиха информация къде могат да прегледат визуализация на разнообразни параметри и данни.

Ако гореспоменатите тематики съставляват интерес за вас, само че не сте съумели да се включите в събитието, имате опция да разгледате всички показани презентации

Замърсяването на въздуха е сложен и комплициран проблем изискващ задълбочени и многостранни проучвания, както и взаимните старания на разнообразни групи специалисти, политици, предприемачи и елементарни хора. Необходими са подобаващи ограничения и политики за справяне с проблемите с качеството на въздуха в градовете, както и присъединяване на жителите във всички равнища на процеса. В тази връзка екипът на ИНОЕЪР ангажира всички заинтригувани страни във взимането на решения за справяне с казуса и ползва нужните ограничения за реализиране на измерими резултати.

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване посредством Инициативата „ Иновативни действия за градско развиване “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР