Замърсената вода и липсата на канализационна инфраструктура застрашават живота на

...
Замърсената вода и липсата на канализационна инфраструктура застрашават живота на
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Над хиляда деца по света умират всеки ден заради пиене на замърсена вода

Замърсената вода и неналичието на канализационна инфраструктура заплашват живота на близо 200 милиона деца по света, съобщи Детският фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ).

Всеки ден повече от 1000 деца на възраст под 5 години умират от заболявания, породени от пиянство на нечиста вода, липса на филтриране на водата и канализация, оповестява УНИЦЕФ.

Според разбор на организацията на Организация на обединените нации за децата, общо 190 милиона малолетни в 10 африкански страни са изложени на риск. Ситуацията е по-тревожна в страните от Западна и Централна Африка, по-конкретно в Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Чад, Кот д " Ивоар, Гвинея, Мали, Нигер, Нигерия и Сомалия. Много от тези страни са наранени от неустойчивост и въоръжени спорове, което в допълнение усложнява достъпа на децата до чиста вода.

В сряда е Международният ден на водата. Това е и денят, в който в Ню Йорк стартира Конференцията на Организация на обединените нации по въпросите на водата. Целта е да се изследва доколко могат да бъдат реализирани контрактуваните цели, по-специално задачата за стабилно развиване (ЦУР) за обезпечаване на достъп до чиста питейна вода за всички до 2030 година

По данни на Организация на обединените нации 2 милиарда души по света - или всеки четвърти – сега нямат достъп до чиста питейна вода. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР