Замъкът Пелеш е една от най-красивите забележителности в Румъния и

...
Замъкът Пелеш е една от най-красивите забележителности в Румъния и
Коментари Харесай

Един от най-красивите замъци в Европа се намира в съседна на България страна

Замъкът " Пелеш " е една от най-красивите забележителности в Румъния и в цяла Европа. Ако запишете екскурзия, в която е включен град Синая, то сигурно ще имате опция да видите този комплекс. В днешно време Синая е прочут планински курорт именуван още " Перлата на Карпатите ", предава кореспондент на Sofia24.bg . Замъкът е ситуиран на средновековния път, свързващ историческите области Трансилвания и Влахия, в подножието на Карпатите. Той е издигнат в стил неоренесанс между 1873 и 1914 година Наречен е по името на протичащата наоколо планинска река. Комплексът се състои от замъка " Пелеш " (бел. ред. по-голямата сграда), замъкът " Пелишор " и ловната хижа " Фоишор ".

Всеки един екскурзовод ще ви опише историята на замъка. Румънският крал Карол I закупува земята за градеж на лятна резиденция. Германският проектант Йохан Шулц показва плана, който е утвърден от краля. Замъкът " Пелеш " е издигнат в алпийски жанр, съчетаващ италианските обичаи с естетиката на немския неоренесанс.

Фееричната лятна резиденция на румънските крале – замъкът " Пелеш ", разполага с към 170 стаи. Постройката е заобиколена от невероятните седем слънчеви тераси, от които се открива прелестна панорама към близката котловина. Всички те са украсени със скулптури на италианския ваятел Рафаело Романели Романели. Тук може да видите и  каменните кладенци и декоративните вази. Украсата му е изключително впечатляваща поради многото си дървени орнаменти, само че освен извън, само че и в залите, в самия палат.

В замъка се ражда и престолонаследникът Карол II през 1893 година, като за него и брачната половинка му е издигнат по-малкият палат " Пелишор ". Известно е, че през 1947 година комунистическото държавно управление конфискува цялата кралска благосъстоятелност, в това число и замъка. През 1953 година замъкът е разгласен за музей. През 1975 – 1990 година (последните 14 г. на комунистическо управление), замъкът и прилежащата му територия са затворени за визити.

След Румънската гражданска война през 1989 година, комплексът още веднъж е отворен за туристи. През 2006 година собствеността върху замъка е върната на някогашния крал Михай I. Скоро по-късно стартират договаряния сред кралското семейство и румънското държавно управление, като в последна сметка, замъкът още веднъж става национално притежание като исторически монумент и музей. В подмяна на това обаче румънското държавно управление заплаща на кралското семейство 30 милиона евро.

А откакто разгледате замъка " Пелеш ", напълно наоколо се намира и манастирът, който не трябва да подминавате. Смята се, че града се е зародил точно към издигнатия там манастир през XVII в. и надлежно е приел неговото име – Синая. Манастирът е издигнат от румънски аристократ, след неговото завръщане от поклонение в святата планина Синай – мястото, където съгласно библията Мойсей получава 10-те Божи заповеди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР