Замъкът Одескалки в Брачано, до Рим, е един от най-красивите

...
Замъкът Одескалки в Брачано, до Рим, е един от най-красивите
Коментари Харесай

Замъкът Одескалки до Рим – който се ожени там, после се развежда

Замъкът Одескалки в Брачано, до Рим, е един от най-красивите в Италия, само че мнозина от оженилите се в него по-късно се развеждат.

Сред прелестните естествени декори на намиращия се на 40-ина километра северно от Рим палат са снимани и доста филми.

С многото си кули, мостчета, секрети коридори, тесни и вити стълбища наподобява като излязъл от приказките. Магическа е и панорамата от върха му – замъкът е като провесен над езерото Брачано изпод.

Именно поради хубостта си и поради чудесно поддържания си тип, той е желано място за сватбите на мнозина без проблеми в банковите сметки.
Замъкът в Брачано е мястото, където са се оженили и доста известни персони от шоубизнеса. Факт е обаче, че множеството от тях са се развели няколко години по-късно.

Един от най-ярките образци е сватбата на Том Круз и Кейти Холмс, които си споделиха италианско “да ” измежду крепостните стени на замъка в Брачано. Шест години по-късно се сбогуваха със фамилния живот.

Още през 1998 година обаче за място на вричането си във честност замъкът е определен и от Ерос Рамацоти и Мишел Хунцикер. Техният брак просъществува 4 години.

Същата орис има и бракът на друга звезда от италианския шоу бизнес – Лаура Фреди, чийто брак е краткотраен – 2 години.

Сватбата в замъка не донесе шанс и на звезди от предишното. Навремето и родителите на Ромина Пауър – холивудските артисти Тайрън Пауър и Линда Кристиан подписват брак в Брачано, само че 7 г.след това се разделят.

По техния път минават през 1979 година и две други известни персони с италианска жила – режисьорът Мартин Скорсезе и актрисата Изабела Роселини, щерка на Ингмар Бергман и Роберто Роселини. Бракът им просъществува 3 години.

Казват, че преди време и Брад Пит обмислял да се врече във честност пред Анджелина Джоли в Брачано, само че по-късно очевидно е бил обезверен от нечии разкази.

С други думи, крепостта не е най-хубавият избор като място за женитба, само че пък е съвършеното място, в което можеш да подишаш магическа атмосфера. Това е перлата на крепостните крепости от XV в., в които изкуството за построяването им прелива сред стиловете на Средновековието и Ренесанса.

В момента замъкът е благосъстоятелност на знатната фамилия Одескалки, чиито наследници живеят в част от постройката. Тя е отворена за визити от 1952 година Повечето от стаите и залите са превърнати в музей. Историята на замъка обаче датира още от 1234 година, когато той е цитадела на локална фамилия. След това промени в архитектониката му внася Наполеоне Орсини. Доминиращият над езерото Брачано палат се снабдява с истинска форма от два четириъгълника, свързани между тях.

Така от цитадела с отбранителна цел постройката се трансформира в палат с ренесансов тип. Той става седалище и обичано място за визити на доста създатели. Художници от школата на Антониацо Романо пък са създатели на доста от фреските по стените му.

Замъкът е ограден и с крепостна стена, която има единствено два входа с преносими мостове. Днешният вход обаче не подхожда на истинския от едно време на семейството Орсини.

Много са стаите и залите, които заслужават да се прегледат в замъка. Сред тях е оръжейната зала, изпълнена с истински оръжия и боеприпаси, принадлежали на защитата му в предишното. Интересна е и Папската зала, в която преди време отседнал папа Сикст IV, избягал от зараза в Рим. Красива е и така наречен зала Умберто, в която през 1900 отсяда крал Умберто I Савойски.

Чаровни са и градините на замъка, както и приказните му кули, до които се стига по тясна вита стълба. Изкачването й обаче си коства, тъй като от горната страна се открива прелестна гледка към езерото Брачано.

Как се стига до Брачано?

С кола е най-лесно по пътя Касиа, на север от Рим.

С рейс – може да се употребява линията КОТРАЛ (Roma Saxa Rubra-Anguillara Sabazia-Trevignano Romano-Bracciano-Manziana).

С трен може да се употребява линията на Трениталия (Roma Ostiense-Cesano-Bracciano-Viterbo).

Виолина Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР