Зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на

...
Зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на
Коментари Харесай

След продължителна битка с Covid-19 почина депутатът Валентин Касабов

Зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на „ Обединени патриоти " Валентин Касабов умря в 22,30 ч. нощес в реанимация на УМБАЛ „ Св. Екатерина " в София. В последните два дни бе изработен обезверен опит той да бъде изведен от сериозното положение, в което бе след тежко боледуване от Covid-19, траяло повече от месец.

Това оповестиха от фамилията на народния представител.

До кончината се е стигнало поради тежки затруднения по време на лекуването му, подхванато в бургаската УМБАЛ „ Дева Мария ", където е бил поверен на реанимационния екип, управителен от един от най-опитните ни експерти в региона - републиканския съветник доктор Николай Игнатов.

Заболяването е почнало ненадейно на 17 ноември с присъщите за появяването на ковид признаци - болки в гърлото, главоболие и изнемощялост. Четири дни преди този момент Касабов е направил цялостна кръвна картина, с цел да откри какво е здравословното му положение поради работата и срещите му с доста хора. Резултатите са били в норма, освен това - имало е формирани преди малко антитела против ковид, което е дало съображение да счита, че е преболедувал на крайници. До 23 ноември Касабов се лекувал вкъщи с предписани от джипито му лекарства. Едновременно с това той работеше и онлайн, участвайки в гласуването на части от държавния бюджет в този интервал.

Поради утежняване на положението му националният представител е признат в бургаската УМБАЛ „ Дева Мария ". Причина за настаняването му е фотография на белия дроб, показваща прогресивно разрастваща се бронхопневмония. На 30 ноември в организма стартира т. нар цитокинова стихия, позната към този момент на медицината като повратна точка към бързо утежняване на положението. Инфекцията обгръща все по-големи елементи от белия дроб и се постанова дишането му да бъде подкрепено от кислородна маска с високо налягане, защото сатурацията (насищане на кръвта с кислород) внезапно спада. Миналия петък - 11 декември, реанимационният екип подхваща дейности по интубиране заради неспособност пациентът повече да диша независимо. Във вторник вечерта той е докаран с реанимационна кола за спешна помощ в УМБАЛ „ Св. Екатерина " в столицата, където разполагат с инсталация, поддържаща виталните функционалности, заобикаляща изумения изцяло бял дроб. Няколко часа по-късно настава сепсис, защото възпалението минава в кръвта.

Семейството провежда акция по кръводаряване в сряда, на която откликнаха стотици положителни хора.

През цялото време, до момента в който реаниматори и медицински сестри опитваха в бургаската болница да го излекуват по познатите за международната процедура дотук методики, не са употребявани дефицитни лекарства като рековансцелентна плазма. Народният представител Валентин Касабов не се е възползвал от привилегии, присъщи за властимащите. За него са полагани професионални грижи в УМБАЛ „ Дева Мария ", каквито се поставят за всички пациенти в болничното заведение, споделят от фамилията му.

Единственото изключение е, че доктор Игнатов е съветвал тактиката за лекуване с проф. Николай Петров - величие в медицината, считан за най-опитния към сегашния миг в битката с Covid-19 в реанимационни условия.

Валентин Касабов не е имал съпътстващи болести и в трите дни преди да се появят първите признаци на заболяването - на 14, 15 и 16 ноември, е спортувал интензивно.

Той е роден на 6 февруари 1958 година в Бургас, в фамилията на доктор Кирил Касабов и доктор Лиляна Николова. Завършва компетентност „ Българска лингвистика " във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ", Велико Търново.

Започва работа като публицист през 1987 година за локални и национални вестници.

В зората на демокрацията той е измежду създателите на първото опозиционно придвижване в Бургас „ Клуб 19 ноември ", което се трансформира в ядро на бъдещия Съюз на демократичните сили в морския град през 1989 година Един от създателите на СДС-Бургас. Член на Координационния съвет и представител на Съюза.

Основава първия опозционен вестник „ Бряг " в Бургас през януари 1990 година и го управлява като основен редактор.

Следва журналистическата му кариера като зам.-главен редактор на най-големия ежедневник в района „ Черно море юг " за интервала 1993 - 1997 година

След това стартира работа като ефирен водещ - създател на личното публицистично предаване „ Паралакс ", което става знак на свободната и сериозна публицистика в района.

През 1999 година става създател на първата конструкция на Движение „ Гергьовден " в Бургас. Избран е за общински консултант (1999 - 2003 г.)

Преизбиран е като общински консултант в мандатите 2007 - 2011 година и 2011 - 2015 година като една от видните фигури на патриотичната партия, произлязла от ТВ СКАТ. Верен сподвижник в политическите битки на сегашния зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, с който през 2011 година основават партия НФСБ.

Внук на именития полк.Добри Касабов, който прави решаващия пробив в Унгарските Алпи през зимата на 1945 година и пресреща войските на ген.Джордж Патън, притежател на пълководческия медал за смелост „ Св.Ал.Невски ".
По майчина линия Валентин Касабов е праправнук на поп Стамат Стаматов от Малко Търново, комитетски ковчежник на Васил Левски.

Народен представител в 43-ото и 44-ото Народно заседание.
Източник Флагман

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР