Зам.-председателят на НС от и член на здравната комисия в

...
Зам.-председателят на НС от и член на здравната комисия в
Коментари Харесай

Проф. Андрей Чорбанов коментира защо за едни и същи онколекарства НЗОК плаща различно

Зам.-председателят на Народно събрание от и член на здравната комисия в Народно събрание проф. Андрей Чорбанов разяснява в предаването „ Лице в лице “ по БТВ фрапантните разлики в цените на медикаментите за онкоболни. Преди дни следствие сподели, че за едни и същи онколекарства НЗОК заплаща доста разнообразни цени. В някои случаи разликата е 28 пъти.

Той посочи, че предлагането е било, в случай че една болница в по-голямата си част работи с НЗОК, да може да прави такива поръчки на медикаменти. „ В същото време считаме, че е заслужено публичните поръчки да се вършат освен от държавните, само че и от частните лечебни заведения. В противоположен случай слагаме в дискриминационни условия частната болница. Все отново частната болница е разходвала един по-голям запас от държавната “, изясни той.

„ Този парадокс с фрапантната цена на медикаментите в другите лечебни заведения може да се заобиколи по няколко метода. Не би трябвало да бъде оставена самодейността и положителната воля на частната болница. Частните ползи доста постоянно са надалеч от публичните. Трябва да свикнем с мисълта, че законът може да лимитира злоупотребата с обществени средства “, акцентира проф. Чорбанов.

„ Ние би трябвало да вършим баланс сред държавния и частния интерес. Ако зависи от моето мнение, за какво би трябвало частната болница да работи с държавен запас Има обитаеми места обаче, в които няма кой да лекува “, заключи той.

Лекарствата, с които лечебните заведения лекуват онкоболни пациенти, не са включени в цените на клиничните пътеки. Здравната каса ги заплаща на лечебните заведения настрана. На цените, на които те са ги купили. Но на не повече от държавно избран таван.

Болниците обаче купуват едно и също лекарство на доста разнообразни цени. В последния обществен доклад, който е за септември предходната година, откриваме 14, 15, даже 28 пъти разлики в цените, по които най-после касата заплаща.

Зам.-председателят на Народно събрание увери, че този въпрос още веднъж ще бъде прегледан от народните представители в опит да се откри най-справедливия вид за всички.

Проф. Андрей Чорбанов разяснява и борбата сред президента Румен Радев и ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски от последните дни. „ Функцията на президента е ясно делегирана от Конституцията. Промените в Конституцията имаха за цел да лимитират пълномощията на този президент. Президентът обаче би трябвало да има опцията да е коректив на властта, не приказвам съответно за този президент. От друга страна президентът Радев пречи на ръководещите “, сподели още той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР