Зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ДБ ген. Атанас

...
Зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ДБ ген. Атанас
Коментари Харесай

Ген. Атанасов за оставката на Сотир Цацаров: Това е като бягане пред вятъра

Зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от Демократична България ген. Атанас Атанасов дефинира обстановката с оставката на Сотир Цацаров като бягане пред вятъра.

" Понеже е схванал, че ще му бъде лишен достъпа до квалифицирана информация, е решил да подаде оставка. Това е моят прочит. Каквото и да се приказва, уверен съм, че той е бил осведомен за инспекцията, тъй като са му желани пояснения от чиновници на ДАНС ", сподели Атанасов пред Българска национална телевизия.

" За мен е по-важна същината на проблема, тъй като това, което разбирам през медиите - тези дейности са подхванати поради онази прословута среща, наречена " ЦУМ-гейт ". Още тогава трябваше да бъдат подхванати дейности във връзка с господин Цацаров. Политическата обстановка беше такава, че това не можеше тогава да се случи, защото службите за сигурност, кадрувани от Бойко Борисов, тяхната задача беше не да разкриват подобен вид случаи, а да ги прикриват ", сподели Атанасов.

КПКОНПИ беше основана от няколко структури, съединени на едно място, с цел да се откри работно място на Цацаров откакто му изтече мандата като основен прокурор, счита Атанасов.

Нищо не свърши тази комисия с изключение на да подгони някои от неуместните на властта. Резултати никакви. Затова там е належащо да се извършат някои промени. Готвят се законодателни актове, ще ги обсъждаме когато станат факт, сподели той.

Атанасов добави, че е песимистичен към метода на работа на подобен вид паралелни институции. За него прокуратурата е органът, който би трябвало да се занимава с противозаконните, нетрудовите приходи.

Именно поради бездействието на прокуратурата във връзка с толкоз фрапиращи случаи обществено известни за корупционни практики - за някакви чекмеджета, за някакви кюлчета, пари отпътували някъде, се търси някакъв успореден механизъм за следствие, счита ген. Атанасов.

" Добре е да създадем механизъм, през който да се преследват нетрудовите, противозаконните приходи, спора на ползи, само че не трябва една бухалка да я трансформираме в нова бухалка. За мен е значимо да се направи радикална смяна в прокуратурата и това е органът, който би следвало да прави задълбочено следствие на корупционните практики и да се търси отговорност в съда ", сподели ген. Атанасов.

За него е добре да се раздели комисията на две.

Атанасов счита, че би трябвало да се видят детайлите и не може да направи преценка дали Цацаров ще бъде измамен под отговорност.

По отношение на основния прокурор Иван Гешев - ген. Атанасов съобщи, че той има сред 8 и 10% поддръжка от българското общество и дали счита, че с такава оценка е ефикасен в битката с престъпността.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР