Зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов обяви, че очаква

...
Зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов обяви, че очаква
Коментари Харесай

ЦИК очаква опити за саботаж при машинното гласуване

Зам.-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов разгласи, че чака на идните избори да има опити за бойкот на машинното гласоподаване.

" Опити за бойкот, доколкото виждам по какъв начин върви предизборната акция, ще има. Ще има опити за бойкот в секционни изборни комисии, ще има в районни изборни комисии, има такива опити и в самата Централна изборна комисия. Това е ситуацията за тези избори. Тя по никакъв начин не е лесна, само че ние сме поели отговорността да се оправим и не бихме имали никакво опрощение, в случай че не се оправим ", уточни той на постоянната конференция на комисията без да каже кои са членовете на ЦИК, за които приказва.

Той обаче акцентира, че ЦИК няма по какъв начин да предотврати саботажа, в случай че бъде оставена сама да се оправи с тази задача.

" Ако питате дали ЦИК има институционална власт, с цел да предотврати всеобщи саботажи на изборите – късият отговор е " не ". Аз си мисля, че това би трябвало да бъде задача на всички ангажирани с изборите институции и дори на цялото общество, в случай че желаеме да проведем естествени избори. Ние ще създадем каквото ни е по силите, добре е обаче и медиите да вършат каквото им е по силите ", сподели още Томов.

По време на конференцията се разбра, че за изборите на 11 юли в чужбина ще има 421 машини за гласоподаване в 273 секции. В страната ще има машинно гласоподаване в 9401 секции като в 700 от тях ще има и втора машина.
Другият представител на ЦИК Росица Матева уточни, че хартиените бюлетини за изборите за народни представители към този момент са в щемпел, а общият им брой е 7 408 500. По закон даже за секциите, в които ще се гласоподава единствено с устройства, би трябвало да има аварийни хартиени бюлетини, равни на броя гласоподаватели по лист.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР