Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева каза, чена балотажа

...
Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева каза, чена балотажа
Коментари Харесай

По-всичко личи, че ще гласуваме с машини. Сиела обвини ЦИК, че е поръчала нестандартна хартия

Зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева сподели, че на балотажа на локалните избори в неделя ще се гласоподава с машини и че още в петък стартира превозването им до изборните секции.

От компанията, която поддържа устройствата, обаче упрекнаха комисията в съзнателна политика против машинното гласоподаване, тъй като за следващ път е поръчала несъответствуваща хартия, от която те все по-често се скапват.
„ По-всичко проличава, че ще гласуваме с машини на балотажа внеделя. Процедурата за уверение е протекла по разпоредбите. Институциите свършиха своята работа в малко време “, сподели Матева пред в петък сутринта.

В четвъртък вечерта Министерството на електронното ръководство, Институтът по метрология и Институтът за стандартизация удостовериха сходството на машините за гласоподаване. Докладът за това е изпратен в ЦИК, удостовери Матева, като посочи, че се чака по-късно денем комисията да излезе с публично решение по въпроса.

За първия тур на 29 октомври от ЦИК. Първо от комисията обясниха, че МЕУ не е изпратило документ, в който да написа, че машините дават отговор на условията в закона. Но по-късно признаха, че анулацията се дължи на информация на ДАНС , в която се твърди, че зам.-министърът на електронното ръководство е обвинен в она машините, като е снимал процеса на работата им.

Проверка на Свободна Европа, че това обвиняване е непропорционално на решението да се анулира машинният избор. Въпреки това, всички партии, с изключение на ПП-ДБ , настояха да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

В понеделник решението на комисията да не се употребяват машини.
„ Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното не е било осъществено. Последствията са съществени. Най-сериозното е доверието в машинното гласоподаване. Възможни са операции ", сподели още в петък Матева.Тя удостовери, че не е сниман по този начин нареченият хеш код, както се твърдеше, " тъй като този хеш код е обществен ". Според нея обаче " никой не задава въпроса къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура “.„ Софтуерът, с който ние гласуваме, е обиден. Направено е второ доверено създаване, отвън процедурата на ЦИК. Най-големият риск е да се конфигурира този програмен продукт на машините. Флашката, която ЦИК е дала на „ Сиела “ е от довереното създаване на 20 октомври. Флашката на зам.-министъра е от 25 октомври ", сподели още тя и добави, че " въпросът е за какво се прави и къде е флашката “.

Матева беше безапелационна, че ЦИК не е била част от „ интензивно мероприятие “, за каквото оповестиха обстановката с анулацията на машинния избор министър председателят Николай Денков и други политици.

Междувременно проф. Иван Тодоров – акционер в " Сиела " - компанията, която дава отговор за доставката и поддръжката на машините, заяви пред, че поръчаната хартия за тях не подхожда на стандарта, с който те работят. По думите му в последно време се основават от ден на ден проблеми пред машинното гласоподаване.

" Машините работят с едни ролки от хартия 12 мм в диаметър. От управлението на ЦИК са поръчали на Българска народна банка не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм " , изясни той. - " Това стана на предходните избори през април, казахме, че не може и не би трябвало, че поврежда машините и на тези избори още веднъж, макар че имаха премного време, те поръчаха отново 25,5 мм ".

Тодоров акцентира, че поради това противоречие машините все по постоянно се повреждат.

" Това е една общоприета политика против машинното гласоподаване от страна на управлението на ЦИК ", добави той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР