Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков се срещна с представители на

...
Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков се срещна с представители на
Коментари Харесай

Нормативна неуредица бавела планираното увеличение на заплатите на здравните работници

Зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков се срещна с представители на протестиращите за по-високи заплати здравни инспектори. Той изясни какви са аргументите те да получат сред 5 и 10% нарастване на заплатите си вместо обещаните от здравното министерство 18%, оповестиха от ведомството.

" Причината, заради която чиновниците на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) не могат да получат 18% нарастване, е с чисто нормативен темперамент. Проблемът е, че процедурата за нарастване на възнаграждението, според Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, е обвързана с атестационната оценка. Оценките обаче са присъдени през месец януари тази година и за жалост те са такива, че на доста места не разрешават нарастването да надвиши 10%. Поради тази причина министерството обмисля работещите в РЗИ да получат полагащото им се под формата на в допълнение материално стимулиране ", съобщи Пенков.

По-рано през днешния ден чиновници от Регионалните здравни инспекции от цялата страна излязоха на митинг пред Министерския съвет с искане за по-високи заплати. Те настояха за бърза смяна на Наредбата за заплатите на държавните чиновници в бранша, защото в този момент настоящата лимитира действителното повишение на трудовите им хонорари. Протестиращите се оповестиха за нарастване на възнагражденията с 20% от 1 май. Работещите в системата упорстват да се вкарат стартови заплати по длъжности, като най-ниската да е веднъж и половина минималната за страната.

Представителите на РЗИ показаха терзанието си по отношение на правилата и възможните изкривени практики при образуването на в допълнение материално стимулиране и поради това Пенков пое ангажимент министерството да извърши незабавен разбор както на заплатите по равнища на личен състав, на присъдените атестационни оценки, които са определящи за нарастването на възнагражденията, по този начин и на вътрешните правила за образуване на трудовото заплащане във всяко РЗИ.

" По отношение на разпоредбите за в допълнение материално стимулиране (ДМС) – ще създадем опит да обърнем пирамидата, тъй че не управителните фрагменти да получават най-голямо ДМС, а то да отива за работещите на терен ", сподели още Бойко Пенков.

По думите му в безспорни числа бюджетът на районните здравни инспекции за разноски за личен състав тази година е повишен от 25 млн. лева на близо 30 млн. лева

Здравният министър Кирил Ананиев сподели от своя страна, че " има някакви заблуждения " в здравните инспектори, че няма да получат нарастването си от 18%.

" Никъде не сме дали такова огромно нарастване. Толкова държавни управления имаше преди този момент, никой не им даде никакво нарастване. Скочиха тъкмо против държавното управление, което им даде 18% нарастване ", разяснява здравният министър, представен от " Фокус ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР