Зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев обясни по

...
Зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев обясни по
Коментари Харесай

Тома Белев: Избягали от ферма норки могат да навредят на българската природа

Зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев изясни по БТВ за какво министерството преиздава заповедта за закриване на единствената плантация за норки в България - решение, взето след репортаж на БТВ: 

" Нашата заповед касае вноса и размножаването на норки като експанзия, разнообразни научни звена са правили разбор до каква степен е риск разпространяването на европейската и американската норка, които имат лична популация. Нямаме подозрение, че американската норка е рисков тип за българската фауна. 

Има риск едно животно да избяга от фермата, да се настани измежду природата и да се храни с локални типове, вторият риск е да стартира да се развъжда и да образува популации на други места. Имаме доказателства, че фермата изпуска животни и няма сигурност да останат в самото помещение. Нямаме съображение да се съмняваме, че има риск. Всеки има право да пази ползите си, заповедта може да бъде обжалвана, отчитаме всяко едно мнение. 

Ние не затваряме фермата, а разясняваме риска за България от разпространение на норката. Тези норки в тази плантация могат да се отглеждат до гибелта си, след това не мога да се развъждат повече. "  

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР