Зам.-министър Иван Христанов твърди, че му е предлаган рушвет от

...
Зам.-министър Иван Христанов твърди, че му е предлаган рушвет от
Коментари Харесай

Петков: Ако Христанов не е информирал навреме властите за предлаган подкуп, е тежък проблем

Зам.-министър Иван Христанов твърди, че му е предлаган подкуп от 500 000 лв. на месец, с цел да остави на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ частната компания за фитосанитарен надзор. Ако това е по този начин и той не е уведомил в точния момент Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, това е тежък проблем. Това разяснява пред медиите ръководителят на АБВ Румен Петков и напомни сходно събитие от 2007 година, когато почитан държавен си е изискал голям рушвет и НСС (тогава в състава на МВР) го е арестувала с подкупа.

„ Защото другият извод е, че Иван Христанов си е изискал този рушвет, било му е отказано и той е подхванал дейности “.

Румен Петков заяви, че на 31 май по ЗДОИ АБВ изиска от БАБХ информация по 7 въпроса:
В интервала от 20.05.-30.05.2022 година какъв брой чиновници на БАБХ, на какви длъжности и от какви териториални подразделения от страната са били командировани на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ за осъществяване на действия по формалния граничен надзор?Каква е общата сума заплатена за командировъчни по т.1?Каква е организацията и с какъв превоз са транспортирани пробите взимани на Граничен контролно-пропусквателен пункт по отношение на формалния надзор до лабораторията в София и назад? По силата на какъв нормативен акт са заплатени разноските (за горива, командировъчни на водачи, др.)?Какво демонстрира вашият разбор – какъв брой време са държани тировете на границата, какви са спомагателните разноски за поддържане на нужната температура в хладилните камиони? Как това е повлияло на цените? Ще пострада ли с нещо страната?Как са били разчетени тези средства в бюджета на БАБХ?Кой ще носи отговорност, в случай че има пропуснати и непроверени артикули?Кой ще носи отговорност, в случай че последват правосъдни искове за страната?
Тринадесет дни по-късно отговорът от БАБХ е, че им трябват още 10 дни, с цел да намерят отговори на поставените от АБВ въпроси. Румен Петков е на мнение, че това от една страна е административна отпадналост, само че и блян да се скрие истината по заложените въпроси.

Петков разяснява и назначеното обгрижване от НСО за Христанов (по оповестеното от премиера), като изрази подозрение за спазената за сходни назначения процедура. Той изясни, че под защита от НСО се слагат жители, след съвещание на съответната комисия, която не включва премиера.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР