Зам.-министър Деляна Иванова уточни, че предимство при приема на документи

...
Зам.-министър Деляна Иванова уточни, че предимство при приема на документи
Коментари Харесай

Сдруженията на собственици ще трябва да кандидатстват отново за саниране по новата програма

Зам.-министър Деляна Иванова посочи, че преимущество при приема на документи ще имат претендентите с по-големи здания и площ

В община Стара Загора има 180 сдружения на притежателите, които са с подготвени документи, само че не са финансирани по завършилата национална стратегия за саниране. Те ще би трябвало да аплайват още веднъж по програмата за енергийна успеваемост, планувана по проекта за възобновяване и резистентност.

Това изясни зам.-министърът на районното развиване Деляна Иванова, която взе присъединяване в среща в Стара Загора на тематика „ Новият метод в районното и трансграничното развиване “, съобщи

На срещата в Стара Загора зам.-министър Деляна Иванова напомни, че по програмата за енергийна успеваемост и сградно възобновяване по националния проект за въстнавовявне и резистентност е възможно да аплайват и по-малки жилищни здания. Като новото е, че ресурса е разграничен, като 30% от средствата са за здания с до 36 жилището, а останалите 70 за огромните здания.

Отново от сдруженията на притежателите ще се изисква да имат механически паспорт, както и да са направени техническо и енергийно проучване, което ще би трябвало да платят, изясни Иванова. Изискването е обновяването да обезпечи най-малко 30% икономисване на сила и клас B на енергийно ползване, в случай, че по националната стратегия се изискваше клас C.

Програмата за саниране е разграничена на два стадия, като на първия до март 2023 година ще се поема 100 % финансиране на нужните действия, след този интервал ще се поемат 80 на 100 от разноските, като останалите 20 ще би трябвало да поемат притежателите.

Предстоят и промени в закона за етажната благосъстоятелност, които да понижат общия нужния брой гласове на притежатели, нужни за кандидатстване. Ще се разреши и сдруженията да могат да разкриват банкови сметки. Промените би трябвало да бъдат признати от Народно заседание до края на ноември, с цел да започва програмата.

Зам.-министър Иванова посочи, че преимущество при приема на документи ще имат претендентите с по-големи здания и площ.

В Стара Загора бяха показани и опциите за кандидатстване за енергийна успеваемост за обществени здания както и за офис и индустриални здания. По европейските стратегии за първите е планувано 100% грант и средства в размер на 370 млн. лева а за вторите здания съфинансирането е 50%, а общия запас в размер на 235 млн. лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР