Зам. - министър Бойко Пенков откри първата лаборатория за неинвазивна

...
Зам. - министър Бойко Пенков откри първата лаборатория за неинвазивна
Коментари Харесай

Майчин дом с първата лаборатория за изследване на генетиката на плода

Зам. - министър Бойко Пенков откри първата лаборатория за неинвазивна диагностика за вродени генетични болести на плода в СБАЛАГ " Майчин дом ". При откриването той означи че апаратурата е закупена със лични средства на болничното заведение.

Лабораторията е основана с поддръжката на Министерството на здравеопазването и ще работи взаимно с първия независим Медицински център към болничното заведение. Изпълнителният шеф на УАГБ " Майчин дом " доцент Иван Костов: Разкритата лаборатория за дородов ДНК тест прави допустимо провеждането на високотехнологични проучвания, които са редки и до момента са правени единствено в лаборатории в чужбина.

Това е първата сходна лаборатория в България и на Балканския полуостров. Откриването й ще понижи фрапантно разноските за обслужване и ще разреши тестванията да се вършат на двойно по-ниска цена. Лабораторията ще се управлява от проф. Алексей Савов, завеждащ националната генетична лаборатория.

Медицинският център към болничното заведение ще предлага най-новата и съвременна инсталация в региона на извънболничната АГ помощ- офис хистероскопия, вагинално подмладяване, спектрален скриниг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата, фетална морфология на всички равнища, женска консултация и други Центърът ще се управлява от доктор Мирослав Георгиев и доктор Иван Диков. Един от най-сериозните проблеми, свързани с бременност при дами след 30-ата година, са болесттите, свързани с генетични аномалии на плода. От през днешния ден " Майчин дом " разполага със лична лаборатория за проучване на тези болести. СБАЛАГ " Майчин дом " се управлява от доцент Иван Костов, в болничното заведение работят 650 чиновници, които се грижат за 30 хиляди пациенти годишно. Броят на осъществените раждания единствено за 2017 година доближава 3910. " Майчин дом " е най-голямата и най-старата профилирана АГ болница в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР