Зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов обобщи пред медиите доставките на

...
Зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов обобщи пред медиите доставките на
Коментари Харесай

12 000 души в община Своге са без вода, 60 тона риба е умряла заради пресъхването на река Искрецка

Зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов заключи пред медиите доставките на вода и подпомагането на жителите:

„ Столичният кмет Йорданка Фандъкова още в първия миг е изпратила три водоноски от Столична община с питейна вода. Кметът на Гоце Делчев е изпратил 12 тона питейна вода, които отиват към селата Искрец и Свидня, кметът на Ботевград също е изпратил две водоноски с вода. Помощ са дали и кметовете на Ихтиман и Дупница “.

Михайлов съобщи, че Министерски съвет през днешния ден е отблокирал държавния запас с 99 тона питейна вода, като тя към този момент е разпределена в пет тира и пътува към Своге.

Предоставени са и две водоноски от Софийска вода, две водоноски на „ Искър-2000 “. Разкрити са 18 стационарни пункта. Допълнително са изпратени и 16 тона вода от Долна баня и следва да дойдат 50 тона от Девин.

Направен е и оглед на водохващането, сподели още Михайлов. В Своге на следващия ден ще дойде хидрогеолог, който ще стартира да работи по разкриването на два сондажа в река Искрецка, с цел да се обезпечат спомагателни количества вода.

„ На този стадий се вършат единствено догатки какви са аргументите за намаляването на равнището на реката “, сподели още зам.-кметът на Своге.

Кметството се е свързало с екарисаж и ще стартират да чистят тоновете умряла риба от рибарниците.

Михайлов сподели, че тя е към 50-60 тона и общината ще поеме разноските по разчистването.

Водохващането от Петрохан ще бъде ориентирано към село Искрец, заяви по-рано през днешния ден шефът на Дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР