Зам.- кметът на Община Русе Наталия Кръстева сподели, че няма

...
Зам.- кметът на Община Русе Наталия Кръстева сподели, че няма
Коментари Харесай

Стана ясна причината за пожара на сметището в Русе

Зам.- кметът на Община Русе Наталия Кръстева показа, че няма умишлени дейности при запалването на пожара в районното хранилище за боклуци, по време на сесия на локалния парламент в отговор на запитване на общинския консултант Иво Пазарджиев.
Вероятно незагасена плам е повода за пламването на отпадъците. Проверката демонстрира, че при възникването на задимяването още на 3 ноември, операторът на депото – компания „ Берус “ е бил известен. Според „ Берус “, повода е самозапалване на сметищния газ, с съществена съставна част метан. Това се удостоверява и от пожарната в Русе. 73 000 лв. са разноските на оператора все още за запръстяването. Затова е построена апаратура за неутрализиране на газа. Затова запръстяването става на всеки два метра слой отпадък. През 2018 година в България са зародили сходни пожари в 12 депа.
На 5 ноември е осъществена взаимна инспекция от Община Русе и Регионална инспекция за опазване на околната среда. На 6 ноември в осъществяване на заповед на кмета е осъществена нова инспекция, която демонстрира че огънят е сподавен с 20 100 тона земна маса. Причините за пораждане на пожара не са открити с акуратност. „ Грешка при депониране на отпадъците няма “, безапелационна бе Наталия Кръстева. Материални вреди от пожара на техниката и районното хранилище не са нанесени. Издаден е акт от Регионална инспекция за опазване на околната среда, следва наказателно разпореждане, като санкцията е от 7000 до 20 000 лв.. Отделно 1500 лв. е наложената глоба от Община Русе на оператора по силата на подписания контракт от 2016 година. „ Всичко това обаче сътвори неуравновесеност измежду жителите на Русе “, разяснява кметът Пламен Стоилов. Радостно е, че няма тревожни превишения на замърсяването на въздуха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР