Зам.-кметът Димитър Недев връчи на екипа стъклен плакет на Община

...
Зам.-кметът Димитър Недев връчи на екипа стъклен плакет на Община
Коментари Харесай

Русенската библиотека отбеляза 135-я си рожден ден

Зам.-кметът Димитър Недев връчи на екипа стъклен плакет на Община Русе

Днес Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ – Русе отбелязва своя 135-и празник. Празничната стратегия включваше музикален концерт, специфична галерия и арт ателие в детския отдел „ Библиотечко “.

„ Библиотеката е една от най-важните културни институции в Русе и с помощта на напъните ви тя не стопира да се утвърждава като храм на познанието, припомняйки ни концепциите на възрожденците “, поздрави екипа зам.-кметът Димитър Недев. Той означи, че наред с богатия книжовен фонд, библиотеката се отличава и с извънредно разнообразните събития и начинания, които провежда за дребни и огромни. В израз на благодарност от името на кмета Пенчо Милков той връчи на библиотекарите стъклен плакет на Община Русе, оповестиха от общинската администрация.

Директорът Теодора Евтимова благодари на сътрудниците си за всеотдайната работа, както и на множеството сътрудници, с чието подпомагане екипът осъществя редица просветителни планове. Поздравления по случай юбилея насочиха доктор Виктория Иванова – шеф на Университетската библиотека в районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “, Толя Чорбаджиева – шеф на Държавен архив-Русе, проф. Красимир Ениманев – ръководител на Русенската стопанска камара, Мария Тодорова от Художествената изложба, както и Стоян Стоянов-Комитски от НЧ „ Христо Ботев 1908 - Русе “.

Програмата продължи с осъществявания на пиано на дребните гении от Националното учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “, както и с песни и танци от възпитаниците на „ Фламинго “ ЕТНО.

По случай 135-я празник е проведена и специфична галерия, която може да бъде прегледана от посетителите. Тя включва книги и периодика до 1878 година включително оригинала на първата печатна книга в България – „ Неделник “ на Софроний Врачански (1806 г.), елементи от персоналните библиотеки на акад. Михаил Арнаудов и Захари Стоянов. Друг неповторим експонат е най-старата книга, с която библиотеката разполага - „ Евангелион “ издадена през 1690 година в Лвов. Изложбата се добавя от сбирка от минииздания на библиотеката, включваща най-малката книга с размер 3 см. Точно под нея се намира и най-дългата книга - приказката „ Дядовата ръкавичка “ в 3-метрово издание.

Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ е една от най-старите културни институции в България изобщо. Създадена през 1888 година, няколко месеца преди основаването на Софийски университет „ Климент Охридски “, библиотеката се развива непрестанно през годините. Днес тя е една от дребното в България, чийто фонд е напълно въведен в електронна система, а желанията на управлението са след време да се вкарат и опциите на изкуствения разсъдък, тъй че чиновниците да имат повече време с читателите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР