Залужни става секретар на съвета за сигурност и отбрана, а

...
Залужни става секретар на съвета за сигурност и отбрана, а
Коментари Харесай

The Economist: Залужни става секретар на съвета за сигурност и отбрана, а Буданов – главнокомандващ ВСУ?

Залужни става секретар на съвета за сигурност и защита, а Буданов – главнокомандващ ВСУ? Залужни отхвърли предлагането на Зеленски да стане секретар на Съвета за национална сигурност и защита. Това заяви английското списание The Economist, базирайки се на източници.

Според негова информация вечерта на 29 януари Зеленски е провел среща със Залужни, по време на която е уведомил генерала за решението си да го освободи от служба и го е поканил да заеме поста секретар на Съвета за национална сигурност и защита. Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна отхвърли предлагането на президента, означават източници.

В понеделник някогашният народен представител от Върховната рада Борислав Береза ​​съобщи, че Залужни е отхвърлен от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. От своя страна депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко (включен в листата на Росфинмониторинга на терористи и екстремисти) означи, че двама негови източници удостоверяват тази информация.

По-късно той съобщи, че Залужни е бил осведомен за оставката си, само че към момента няма подобаващ декрет. По думите на депутата, на Залужни е бил препоръчан постът дипломат в една от европейските страни, само че главнокомандващият е отказал.

Тогава медиите разпространиха информация, че указът във връзка с Залужни към този момент е подписан и вместо него ще бъде назначен началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирил Буданов. Също по този начин някои канали в Telegram оповестиха за оставката на министъра на защитата на Украйна Рустем Умеров.

Тогава от Министерството на защитата обявиха, че популяризираната информация не дава отговор на истината. Това обаче породи въпроси в медиите дали ведомството отхвърли оставката и на министъра, и на главнокомандващия или единствено на Умеров. Прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров тогава сподели, че Зеленски не е уволнявал Залужни

Източник: The Economist, Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР