Заловените в четвъртък десетки митнически и гранични служители от ГКПП

...
Заловените в четвъртък десетки митнически и гранични служители от ГКПП
Коментари Харесай

Митничари и граничари на „Калотина” искали такса „почерпка”

Заловените в четвъртък десетки митнически и гранични чиновници от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина ” желали такса „ почерпка ” от водачите, с цел да преминат пункта, прибирали и ресто. Това сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата, където разгласи детайлности от огромната акция на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Организираната незаконна група е работила от началото на 2019 година и е имала строга пирамидална конструкция, на върха на която спри началникът на митническия пункт. В групата има както митнически инспектори, по този начин и гранични служители на реда.

Членовете на пункта са желали и получавали непозволено разнообразни парични суми от водачите на преминаващите през пункта, най-вече турски жители. Те са желали пари и от български жители, влизащи на територията на България, в случаите когато транспортирали хранителни артикули. Целта на желаните парични суми била, с цел да не се прави действително физически надзор на товара, в това число да не се подложи транспортното средство на рентген или подробно претършуване, в случаите когато това е било належащо съгласно нормативните условия, съобщи Милева.

Искането на подкупите ставало непосредствено или посредством мимики и жестове. Средно сред 800 и 1000 евро се събирали от длъжностните лица на промяна, оповести Сийка Милева.

Ако водачите на товарните коли давали пари в по-голяма банкнота им се прибирало надлежно ресто, сподели още представителят на основния прокурор.

20 лица са привлечени в качеството на обвинени за присъединяване в проведена незаконна група, измежду тях е и началникът на митнически пункт „ Калотина ”, който е упрекнат за началник на ОПГ. Сред обвинените има 4 гранични служители на реда и 15 митнически инспектори, сподели още Сийка Милева. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР