Заловен у нас заради трафик на наркотици сърбин избяга, след

...
Заловен у нас заради трафик на наркотици сърбин избяга, след
Коментари Харесай

МВР изпусна опасен сърбин, който САЩ търсят заради наркотрафик

Заловен у нас поради трафик на опиати сърбин избяга, откакто българският съд му постанова мярка " домакински арест ". Засега Министерство на вътрешните работи не изяснява по какъв начин е направлявало мярката, та Жарко Момчилович, който е свързван със Земунския клан - една от страховитите незаконни групировки в Сърбия, да успее да се измъкне.
" Не може прокуратурата да е отговорна за всичко ", сподели в сряда говорителката на основния прокурор Сийка Милева,.
 Арестуваха и дамата на един от най-известните наркобарон в света Арестуваха и дамата на един от най-известните наркобарон в света
Съпругата на наказания наркотрафикант Хоакин " Ел Чапо " Гусман Лоера беше задържана в Съединени американски щати по обвинявания, свързани с хипотетичното ѝ изучавам...
В случая по-сериозното е, че Момчилович е издирван от Съединени американски щати точно поради накротрафик и американските управляващи желаят екстрадицията му.
Нашият съд позволява ареста му за 60 дни, до момента в който дойдат документите от Държавния департамент. Те идват в края на март и тогава прокуратурата желае задържането на Момчилович, до момента в който съдът не се произнесе за предаването му на Съединени американски щати. Така на 2 април Момчилович е изправен пред арбитър Анелия Щерева от Софийския градски съд, която гледа настояването на прокуратурата той да получи най-тежка мярка за неотклонение.
Сърбинът взе участие в съвещанието по Skype от софийския затвор. Той моли съда да не му постанова арест, защото здравословното му положение е тежко и животът му е в заплаха. " Аз от 4-5 години болен съм от уголемение на аортата. Здравословното ми положение внезапно се утежни в този момент ", споделя той пред съда. И добавя, че откакто е бил арестуван, след молба на юриста си е прегледан от националния съветник по кардиология проф. Иво Петров (той е и общински консултант от ГЕРБ в София). След скенер на сърцето професорът му обяснил, че има бомба в гърдите си, която може да експлодира във всеки един миг. Момчилович споделя, че би трябвало поддържа кръвното си 120/80, а в пандиза това не се получава. " Едвам ходя и колкото да се движа. В отчета на проф. Петров е маркирано, че би трябвало да бъда опериран по неотложност ", изяснява той пред съда. " Нямам никакво желание да се прикривам. Искам единствено да ми се разреши да спася живота си ", пледира Момчилович.
Адвокатът му Аделина Натина показва контракт за наем на парцел в София, подписан от нея и от брачната половинка на Момчилович.
Прокурор Радост Нацева упорства пред съда сърбинът да е в ареста, тъй като другояче може да се укрие. И припомня, че няма спънка той да бъде извеждан, с цел да върви на доктор.
 Прокуратурата стачкува домашния арест на Жарко Момчилович Прокуратурата стачкува домашния арест на Жарко Момчилович
Говорителят на основния прокурор Сийка Милева изясни, че прокуратурата е протестирала решението на съда да пусне под домакински арест сръбс...
Съдия Щерева признава, че има заплаха сърбинът да се укрие. Но като преглежда здравната документи, приема също, че има заплаха за здравето му. Заради това взема решение, че в случай че Момчилович остане в пандиза, може да почине - защото изискванията там заплашват живота му.
Съдът регистрира също, че прокуратурата е наложила на Момчилович възбрана да напуща страната. Щерева приема, че няма по какъв начин сърбинът да се отклони от адреса си, защото Министерство на вътрешните работи управлява домашния арест. Министерство на вътрешните работи незабавно е известено за правосъдното определение, а Момчилович е освободен на 6 април. Но Министерство на вътрешните работи по този начин и не изяснява по какъв начин управлява домашния арест.
Апелативните съдии Камен Иванов, Владимир Астарджиев и Виолета Магдалинчева в четвъртък (15 април) анулираха акта на градския съд, само че не тъй като не са съгласни с причините на арбитър Щерева, а тъй като Момчилович в това време се е укрил. Единствената им забележка е, че Софийски градски съд е можело да обезпечи осъществяването на домашния арест посредством електронна гривна. Ако Момчилович бъде открит, да се настани в болничното заведение към пандиза, дефинираха още апелативните магистрати.
Апелативните магистрати заседават два пъти. Първия път назначават здравна експертиза по документите, показани от Момчилович. Градският съд е нямало по какъв начин да стори това, защото е задължен по закон да се произнесе неотложно. Експертите свидетелстват пред съда, че положението на сърбина е тежко и той би трябвало да се оперира. Вещите лица изясняват, че Момчилович всеки миг може да почине, а в ареста не може съответно да се следи положението и не може да се обезпечи спешна помощ, защото единствено няколко лечебни заведения в София биха могли да реагират. И нито затворническата, нито Министерство на вътрешните работи болничното заведение, нито ВМА са измежду тях.
Междувременно прокуратурата разгласи, че е образувала следствие за това, че доктор е снабдил Момчилович с лъжливо удостоверение за здравословното си положение. Престъплението, което се проверява, е обвързвано с направена съдебномедицинска експертиза на сърбина, която следва да бъде показана пред апелативния съд. Експертизата е направена единствено по документи, без да е провеждан обзор на Момчилович, разгласи прокуратурата. И добави, че ще бъде изискана цялата документи, обвързвана с прегледите, ще се приложат записи от здравната инсталация, ще бъдат разпитани очевидци, в това число и всички свързани със случая лекари и други лица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР